OKB kısa adıyla bilinen hastalığın tam adı Obsesif Kompülsif Bozukluk’dur.
Uzmanlar obsesif kişilik bozukluğu rahatsızlığı olan kişilerin genellikle detaylara çok önem veren, mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olan, yaşamında sürekli bir düzen olan ve bu düzenin dışına çıktığında mutsuz olan, zaman konusunda hassas ve hata yapmamak için ekstra çaba harcayan, başkalarının hatalarını da kabul etmeyen kişiler olduklarını belirtiyorlar. Türkiye’de OKB hastalarının sayısının oldukça fazla olduğu biliniyor. Ancak çoğu kişi obsesif kişilik bozukluğu rahatsızlığıyla baş başa olduğunun farkında bile değil… Kendisinde ya da çevresindeki kişilerde görülen bahsi geçen davranış bozukluklarını kimileri karakter özelliği diye nitelerken, kimileri de bir meziyet olarak algılayabiliyor. Aslında bunların hepsi kişini ruh durumuna olumsuz etkiler ediyor. Dikkat edildiğinde obsesif kişilik bozukluğu olan kişilerin bu özelliklerinden dolayı etraflarındaki kişilerle sürekli sorun yaşadıkları, empati yeteneklerinin az gelişmiş olduğu, iletişim kurmakta çoğu zaman zorlandıkları, vazgeçilmez prensipleri nedeniyle aksi davranışlar gördüklerinde kolay öfkelendikleri görülür. Her ne kadar mükemmeliyetçi ve başarılı kişiler olsalar da bu kişiler paylaşıma kapalı kişiler olarak bilinir.
Obsesif Kişilik Bozukluğu belirtileri yukarıda da sıraladığımız gibi mükemmeliyetçilik, hata yapmama ve hatalara karşı tepki verme, titizlik, zaman hassasiyeti, ayrıntılara çok vakit harcamak, istedikleri olmadığında mutsuzluk hali olarak bilinse de obsesif kompülsif bozukluğunun en belirgin belirtisi takıntılardır. Birinci – ikinci – üçüncü evre OKB olarak ayrılan takıntılı olma hali bazı durumlarda kişinin hayatını esir alacak hale gelebilmektedir. Yetişkin OKB hastalarında temizlik takıntısı çok belirgindir. Bazı OKB rahatsızlığı olanlarda sürekli el yıkama isteği, yaşam alanındaki düzenin bozulmaması, saat ve planlama takıntısı, evinde ve iş yerinde temizlik takıntısı belirtileri baş gösterir. Bu kişiler için vücut temizlikleri de çok önemlidir ve normalden çok daha fazla özen gösterirler. Uzun süre duşta kalmak, deterjanlara fazla düşkün olma gibi haller kişilerin günlük yaşamlarını ve diğer kişilerle ilişkilerini de etkisi altına alır.
Hemen randevunuzu alın, ilk görüşmenizi ayarlayın!
Obsesif Kişilik Bozukluğu nasıl tedavi edilir? – OKB tedavi yöntemleri nelerdir? Gibi sorular sıklıkla sorulmakta ve cevap aranmaktadır. Obsesif kişilik bozukluğu hastaları genel olarak kendilerinin hasta olduğunu düşünmezler. Aynı şekilde bu rahatsızlığı olan kişilerin yakınları da bunun bir hastalık olduğunu anlamazlar. Bu nedenle tedavi gören obsesif kişilik bozukluğu hastası sayısı azdır. Ancak durumunun farkına varan ve bir uzmana başvuran kişilere psikoterapi yöntemi ile OKB tedavisi ve ilaçla OKB tedavisi uygulanabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Panik Atak Nedir? Panik Atak Tedavi Yöntemleri Nelerdir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
1 Comment
[…] OKB hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. […]