Bağlantıları atla
8. Saldırgan Davranışlar

OKB Türleri 8: Saldırgan Davranışlar

Günlük yaşantıda çeşitli sorunlarla karşılaşırken zaman zaman herkes evham yapabilir. Doğru oranda endişelenme ya da takıntı boyutunu abartma derecesine ilerleyen durumlarda kişi kendi içinde düşünce balonları oluşturur. Ancak bu sorunlarla normal zamanda kolay bir şekilde baş edebilecekken olumsuz yönde her geçen gün daha fazla etkiler altında kalırız ve Saldırgan davranışlar sergileyebiliriz. Takıntılı olduğumuz konularda böyle olmaması gerekiyordu gibi kendimizi suçlayan cümleler kullanıyorsak ve günlük aktiviteleri yapmada bir sorun yaşıyorsanız saldırgan davranışlar sergilemenizi sağlayabilir ve bu durumda bir sorun var diyebiliriz.

Takıntı yaparak düşüncelerimizde ve davranışlarımızda görülen bozukluklar ruh halimizi de olumsuz etkileyerek davranışlarımızı kontrol ederse bu obsesif- kompulsif bozukluk olmaktadır. Bu duruma genelde büyük stres içerisinde kalanlar risk altındadır.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Ruhsal bir hastalık olarak değerlendirilen obsesif- kompülsif bozukluk bir endişe bozukluğudur. Kişi kendini her daim istenmeyen düşüncelerle bulur ve tekrar eden düşünce ve fikirlere istem dışı değerlendirme sonucunda kendini koruma altında farklı davranışları sergiletir. Eğer kişiye karşı sert ya da anlayışsız davranışlarda bulunursanız her an şiddetli bir yönelimle de karşılaşabilirsiniz. Reddetme başarılı olmadığı zaman mantık dışı değerlendiren hastada huzursuzluk, sinirlilik gibi duygular ağır basabilir.

Kişide obsesif yani saplantı gibi oluşan düşüncelerden uzaklaşmak isterse kompulsif yapmak zorunda olunan davranışları uygulamaktadır. Bunun içerisinde sıklıkla saldırgan davranışlar da bulunabilir. Aslında bu davranış kişiyi o an rahatlattığı için yapmaktadır. Çünkü sonraki aşamada kişide yine bir rahatsızlık sonucu davranış yinelenecektir.

Örneklerle Saldırgan Davranışlar Kompulsiyonu 

Örneklerle Saldırgan Davranışlar Kompulsiyonu   
Örneklerle Saldırgan Davranışlar Kompulsiyonu

Genelde çevresel faktörler sonucu meydana gelen bu hastalık, biyolojik olarak da etkisini gösterirken obsesif ve kompulsif hastalık türlerinde saldırgan davranışlar da oldukça yaygın görülmektedir. Bu durumun daha yaygın anlaşılması için örnekler daha net bir tanımlamaya sebep olacaktır.

  • Bir OKB hastası eğer sizinle iletişim halindeyken aşırı yüksek ses ile cevap veriyorsa,
  • Konuşma esnasında sizi anlamadan üzerinize yürüyorsa,
  • Yaptığı davranışlara karşı gelen tepkileri kabul edeme ve şiddetli davranışları sergilerken boyutu abartma,
  • İntihara kalkışma,
  • Arabaların önüne atlama,
  • Kontrolsüz şiddetli davranışların her dönemde giderek abartılması vb.

OKB’de Saldırgan Davranışların Nedenleri

OKB’de Saldırgan Davranışların Nedenleri
OKB’de Saldırgan Davranışların Nedenleri

Eğer çocukluk döneminde kişi yine OKB hastalığı olan bir anne-baba tarafından yetiştiriliyorsa muhtemeldir. Şiddetle ve aşırı kuralcı bir ailede yetişmenin sonucunda bu durumla karşılaşılabilir. Genelde psikolojik olarak zorlu bir dönemden geçen kişilerde de ailede oluşan genetik hastalık dışında görülme ihtimali daha fazladır.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Eğer baba ya da anne çocuğunu sert şekilde uyarılarla ya da şiddet ile yetiştirtirse bu çocukta ileriki dönemlerde aynı tepkiler takıntıların sonucunda oluşabilir.

Yetiştirilme ya da çevresel etkilerin dışında bilimsel olarak beynin işlevlerinin yerine getirilmeyecek kadar bozulması da obsesif kompulsife neden olurken davranışlara şiddeti de yansıtabilir. Seratonin enzimleri gibi işlevler düzenli olarak görev yapamazsa kişide aşırı mutsuzluk, duygu karmaşası, takıntı gibi tepkilerin sonucunda yanlış ve sert davranışlar görülebilir.

OKB Nedir?


Bir önceki yazımız olan Histeri Kişilik Bozukluğu ve Evlilik başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.