Bağlantıları atla
Imposter Sendromu Nedir?

Imposter Sendromu Nedir?

Kişinin geçmiş veya yakın geçmişte elde etmiş olduğu başarılarına rağmen kendisini yetersiz hissetmesi, beceriksiz olarak düşünmesi ve hiçbir şekilde asla başarılı olamayacağına inanmasına Imposter Sendromu denir.

Imposter Sendromu Nedir?

Bu sendrom bir duygu durum bozukluğudur ve temelinde kişinin kendini yetersiz görmek ve başarılı başka faktörler tarafından gerçekleştiğine inanmak vardır. Diğer ismi ile “Sahtekarlık Sendromu” olarak da bilinir. Kişi kendisini bir sahtekar gibi hisseder. Çünkü başarılarını gerçekten kendi gerçekleştirmiş gibi düşünmez.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Imposter Sendromu Nedir?
Imposter Sendromu Nedir?

Bu sendrom psikolog Suzanne Imes tarafından 1978 yılında bulunmuştur. Imes, sendroma sahip olan bireylerin ortak özelliği olarak kendilerini başka biri gibi görme eğilimine sahip olduklarını ve kendini yetersiz görmek konusunda hassas olduklarını belirtmiştir.

Sendromun direkt olarak performans, verimlilik ve dış dünya ile gerçeklik arasında yakından ilişkisi bulunmaktadır. Birey zaman içerisinde performans ve verimlilik düşüşü yaşayacak, gerçek dışı unsurlara kendisini inandırarak dış dünyaya kendisini kapatacaktır. Birey kendisini “Asla yeterli olamayacaksın” şeklinde empoze edecektir.

Imposter Sendromu Belirtileri ve Nedenleri

Imposter Sendromu belirtileri arasında bireylerin hayata dair somut başarılarının bulunması fakat bu başarılara rağmen kendilerini mükemmel, başarılı, yeterli görememesi vardır. Bireyler sürekli olarak kaygılıdır. Hep daha iyisine ulaşmak isterler ve bu süre içerisinde kendilerini asla ödüllendirmezler. Bu sendromu yaşayan kişiler arasında ünlü isimler de bulunmaktadır. Bu isimler arasında; Sheryl Sandberg, Albert Einstein, David Bowie, Serena Williams, Howard Schultz, Arianna Huffington bulunmaktadır.

Kendini başarısız hissetmek ve yetersiz görmek temel sebep olsa da bireylerin aile öyküsü de bilinmelidir. Ebeveynlerin yanlış çocuk büyütmesi, aile içi travmatik olaylar, taciz, cinsel suçlar bu sendromun ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Imposter Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Nasıl Tedavi Edilir?
Nasıl Tedavi Edilir?

Sendromun tedavisi için mutlaka uzman bir psikolog yardımı alınması şarttır. Sendromu yenmek adına bireye farkındalık kazandırmak gerekir. Bunun için bireysel ya da grup terapi yöntemleri uygulanabilir.

Bireye uzmanlık alanları, başarıları hakkında farkındalık yaratılmalıdır. Kendini yetersiz görmek sonucunda oluşan bu sendrom hakkında bireye herkesin kendisini aptal gibi hissedebileceği bazı alanlarda başarısız olabileceği fikri empoze edilmeli, gerekirse bireye ilaç tedavisi uygulanmalıdır.


Bir önceki yazımız olan Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.