Son dönemlerde insanlarda oldukça sık rastlanan kişilik bozukluğu önemli bir psikoloji sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Pek çok farklı türe ayrılan bu bozukluk bazen oldukça tehlikeli olabiliyorken, genellikle insanların yaşamını olumsuz yönde etkilemekte, hem özel hayatına hem de mesleki hayatına zarar verebilmektedir. Kişilik bozukluğu türleri çeşitlilik gösterebilirken, her biri farklı bir belirti ve özellikle ortaya çıkmaktadır.
Ortada hiçbir neden, belirti ya da kanıt bulunmaksızın insanın devamlı olarak takip edildiğini, tehlikede olduğunu, kullanıldığını ya da zarar gördüğünü düşünmesi, her şeye şüpheyle yaklaşması durumuna paranoid kişilik bozukluğu denilmektedir. Oldukça sıkıntılı bir psikolojik problem olan bu rahatsızlık, mutlaka tedavi gerektirmektedir.
Yaşamı boyunca sosyal çekingenlik gösteren kişilere şizoid kişilik bozukluğu adı verilmektedir. Yaygın olarak görülen kişilik bozukluğu türleri arasında yer alan bu durum, kişinin çocukluk döneminden itibaren gelişmektedir. Tedavisi ise psikoterapi ve gerekli görüldüğünde ilaç tedavisidir.
Hemen randevunuzu alın, ilk görüşmenizi ayarlayın!
Kişilik bozukluğu çeşitlerinden biri de şizotipaldir. Şizotipal hastalar genellikle tuhaf ve gerçeğe uzak olmaları ile bilinmektedir. Telepati, altıncı his saplantısı ve özel güçlerinin olduğuna inanan bu hastaların mutlaka bir psikologdan yardım alması gerekmektedir.
Antisosyal kişilik bozukluğu, yine toplumda en sık görülen kişilik bozukluğu çeşitlerinden biridir. Bu bozukluğa sahip olan kişiler “psikopat” olarak adlandırılırken, bu kişiler genellikle suça, kendisine ve çevresindekilere zarar vermeye, hatalı davranışlara meyillidirler.
Sınırda kişilik bozukluğu da yine sık görülen kişilik bozukluğu türlerindendir. Bu kişiler bir şeyi ya da birilerini gözünde fazla büyütmekte, intihara meyilli, kavgacı, öfkeli, kontrolsüz para harcayan kişiler olarak ifade edilebilmektedir.
Kişilerin dramatik ve duygusal olması ile ortaya çıkan histriyonik kişilik bozukluğu, teşhircilik, dikkat çekmeye çalışma, aşırı dramatik davranma, etki altında bırakma gibi özellikleri ile bilinmektedir. Tedavisi ise terapi üzerine gerçekleştirilmektedir.
Narsist olan hastalar benlik duygusu yüksek olan hastalardır. Bu kişiler kendilerini oldukça önemli görürken, kendinden başka kimseyi sevmeyen, değer vermeyen, başkalarını aşağılayan ve hor gören kişiler olarak tanımlanabilmektedir.
Adından da anlaşılacağı üzere eleştirilmekten ya da beğenilmemekten aşırı derecede korkan ve çekinen kimseler çekingen kişilik bozukluğu olan kimselerdir. Bugün sıklıkla karşılaşılan kişilik bozukluğu türleri arasında yer alırken, tedavi edilmeyen bu sorun kişinin hayatını etkileyebilmektedir.
Başkalarından öğüt almadan hareket edemeyen bu hastalar, devamlı olarak kendini yetersiz, çaresiz, boyun eğici olarak görmektedir. Bu nedenle de yalnız olduklarında depresif davranmakta, hayatı kendileri için çekilmez kılmaktadır. Bağımlı kişilik bozukluğu da tedavi gerektiren bozukluklardan biridir.
Obsesif kompülsif bozuklukta kişiler devamlı olarak ayrıntılara takılmakta ve aşırı derecede şüpheci, katı kurallı ve sabit fikirli olmaktadır. Yaşamı önemli ölçüde etkileyen bu problem, kesinlikle uzman kontrolünde tedavi gerektirmektedir.
Bir önceki yazımız olan Erkeklerde Sertleşme Güçlüğü Erektil Disfonksiyon Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.