Bağlantıları atla
Nevrotik kisilik bozuklugu

Nevrotik Kişilik Bozukluğu

Genellikle huzursuzluk, güvensizlik, nefret, odaklanamama ve bunun gibi durumlarla ortaya çıkan nevrotik kişilik bozukluğu, bireylerin günlük yaşamını ciddi ölçüde etkileyen psikoloji sorunlarından biridir. Günümüzde pek çok inşada görülebilen bu psikoloji sorunu, bireyin kendisini aşağılık ve güvensiz hissetmesine, aşırı şefkate ihtiyaç duymasına ve saldırgan, düşmanca davranışlar sergilemesine neden olabilmektedir. Nevrotik bozukluk ile karşı karşıya olan bireylerin daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için mutlaka bir uzmandan destek alması gerekmektedir.

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Nedir?
Nevrotik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Nevrotik bozukluk, bireyin yaşamış olduğu duygu ve kişilik bozukluğu olarak ifade edilebilmektedir. Nevrotik kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler devamlı olarak sevgi, ilgi ve şefkat beklemekte, kafaları daima karışık olmakta ve özellikle de güven problemi yaşamaktadır.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Nevrotik Bozukluk Çeşitleri Nelerdir?

Çeşitleri Nelerdir?
Çeşitleri Nelerdir?

Nevrotik kişilik bozukluğu bireylerde farklı şekillerde görülebilmektedir. Genel olarak nevrotik kişilik bozukluğu çeşitlerinden bahsetmek gerekirse; kaygı bozuklukları, dissosiyatif bozukluklar, duygudurum bozuklukları, anksiyete bozuklukları ve somatoform bozukluklar nevrotik kişilik bozukluğu çeşitleri olarak gösterilebilmektedir.

Kaygı Bozukluğu: Bu tür bir nevrotik bozukluğa sahip olan bireyler kaygılarını kontrol altına alamamakta ve bu durum da bireyin bunalıma girerek çeşitli obsesif bozukluklar edinmesine neden olabilmektedir.

  • Dissosiyatif Bozukluklar:

Bireyin mücadele ettiği kaygı ve endişe savaşında kaygılarını gizlemeye çalışarak kendinden kaçması, bunun sonucunda da unutkanlık, hafıza problemlerinin oluşması durumudur. Bu gibi bir bozukluğa sahip olan bazı bireyler hafızalarının büyük çoğunluğunu kaybedebilmektedir.

  • Somatoform Bozukluklar:

Nedeni bilinmeyen ağrılarla ortaya çıkmaktadır. Genellikle kaygı ve endişe durumlarına vücudun tepki vermemesi ve daha çok psikojenik ağrıların oluşması durumu olarak ifade edilebilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

  • Anksiyete Bozuklukları:

Sosyal fobi, obsesif kompulsif bozukluk, depresyon, bipolar bozukluk, ağrı bozuklukları ve bunun gibi daha pek çok psikolojik bozukluk anksiyete bozukluğu olarak ifade edilmektedir.

  • Duygudurum Bozuklukları:

Bireyin devamlı depresif bir halde olması, çevresindekilerle bağlarının kopma noktasına gelmesi, devamlı mutsuz, huzursuz ve intihara meyilli olması durumudur.

Bu gibi nevrotik kişilik bozukluğu çeşitlerinden herhangi biri ile karşı karşıya olan bireylerin mutlaka bir psikolog ya da terapistten yardım alması gerekmektedir. Genellikle psikolog ve terapistler bireyi bulunduğu kişilik bozukluğundan kurtarabilmek için çeşitli terapi yöntemleri uygulayabilmektedir. Özellikle de maruz bırakma terapisi ile bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemler oldukça etkili olurken, uzun vadede çözüm sunabilmektedir. Üstelik bu sayede birey daha sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürdürebilmektedir.


Bir önceki yazımız olan Şirketinizin Psikoloğa İhtiyacı Var mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.