Bu içerikte neler var?
Teknoloji çağında yetişen çocuklar için ebeveynlerin teknolojik ürünleri, teknolojiyi nasıl kullanması gerektiğini anlatmaları gerekir. Günümüzde pek çok çocuğun teknoloji bağımlılığı bulunmaktadır. Özellikle televizyon ve bilgisayar gibi ürünlere bağımlılık çok sık karşılaşılan bir durumdur. Çocuğunuzun geç saatlere kadar TV izlemesi sakıncalıdır. Ebeveynlerin buna izin vermemesi gerekir.
Çocuklar TV İzlemeli mi?
Çocuk her zaman için ailenin aynasıdır. Ebeveynler ev içerisinde ve dışarısında nasıl davranırsa, çocuk da onu örnek alacak ve o şekilde davranacaktır. Evde sık sık TV izleyen bireylerin olması çocuğun da bu alışkanlığı kazanmasına sebep olur. Çocuğunuzun dizi izlemesi, aile içerisinde böyle bir alışkanlık olması durumunda normaldir. Fakat bu durum çocuğun gelişimi açısından tehlikelidir. Ebeveynler çocukları ile birlikte onun yaşına uygun film ya da dizi izlemelidir. Şiddet, cinsellik, olumsuz örnek ve kötü davranışlar barındıran film ya da dizileri çocuk yanında kesinlikle izlenmemesi gerekir.
Bu gibi durumlar çocuk psikolojisi açısından problemlerin ya da rahatsızlıkların oluşmasına neden olacaktır. Çünkü çocuk, TV üzerinde yayımlanan dizi ve filmlerin gerçek mi yoksa hayal ürünü mü olup olmadığını ayırt edemez. Dolayısıyla izlediği içeriklerden çok çabuk etkilenirler. Örneğin Spider-man filmini izledikten sonra kendisini Spider-man sanan çocuğun balkondan atlaması ve hayatını kaybetmesi gibi…
Çocuklar Ne İzlemeli?
Çocuklar ve ekran konusunda ebeveynlerin dikkatli olması gerekir. Aile birliğinin sağlandığı ortamlarda TV’den uzak durulmalıdır. Elbette hafta sonları çocukla birlikte dizi ya da film izleme isteğiniz olabilir. Bu durumda tercih edeceğiniz film ya da dizi konusunda çok hassas davranmalısınız. Çünkü çocuklar dizi ya da filmlerin gerçek olup olmadığını ayırt edemeyebilir. Çocuklarla izlenebilecek film ve diziler onun yaş grubuna uygun olmalıdır. Herhangi bir cinsellik, şiddet, olumsuz örnek olabilecek davranış içeren film ve diziler tercih edilmemelidir. Çocuklar psikolojik açıdan bakımından gördüklerinden çok çabuk etkilenirler. Çizgi film, çizgi sinema, eğitici ve öğretici animasyonlar tercih edilmelidir.
Çocuğun Gelişiminde Ekrana Ayrılan Sağlıklı Süre Ne Kadar Olmalıdır?
Uzmanlar, çocuğun gelişimi açısından ekran süresini en fazla 1 saat olarak önermektedir. Fakat bu durum kesin bir nitelik taşımazken, bu süre çocuğun yaşına bağlı olarak da değişebilir. Bu durumda yaşı küçük olan çocuklarda ekran süresi 1 saatten daha az olabilir.
Örneğin, 2-6 yaş dönemindeki çocuklarda yaşa göre 15’er dakikalık sürelerle gün içerisinde 4 kez ya da yarım saatlik sürelerde 2 kez, toplamda 1 saat olmak üzere ekrana maruz kalmaları önerilebilir. Elbette bu süre ebeveyn kontrolünde olmalıdır.
Bilinçli Ekran Kullanımının Çocuğa Olumlu Etkileri
- Çocuklarda bilinçli ekran kullanımı psiko-sosyal gelişimini destekleyebilir.
- Empati becerisini geliştirebilir.
- Özgüveninin artmasında rol oynayabilir.
- Problem çözme ve planlama becerisinin gelişimine katkı sağlayabilir.
- Dil gelişimi açısından faydalı olabilir.
Bilinçsiz Ekran Kullanımının Çocuğa Olumsuz Etkileri
- Yoğun olarak ekrana maruz kalma çocuğun dikkat becerisini zayıflatabilir.
- Hayal gücü ve yaratıcılığını köreltebilir.
- Sosyal beceri eksikliğine yol açabilir.
- Dil gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
- Otizm riskini artırabilir.
- Obezite ve çeşitli yeme bozukluklarını tetikleyebilir.
- Uyku düzensizliğine yol açabilir.
- Saldırgan davranışlar sergilemesine neden olabilir.
Özellikle eğitici ve öğretici düzeyde olan çizgi filmler çocuk gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Çocuklarınız ile birlikte bu tarz film ya da diziler izlemeniz pek çok psikolog tarafından da önerilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.