Bu içerikte neler var?
Takıntısı olan kişiler, cinsel obsesyonu olduğu zaman sürekli bir bıkkınlık, bunalma, endişe ve utanan ruh haline bürünürler. Takıntılar arasında cinsel obsesyonda en çok özellikle kişiyi aniden rahatsız edebilecek imgeler akla gelerek istemsiz farklı düşünceler oluşmasını sağlar. Ahlaki değerlerle çatışan cinsel içerikli obsesyon genelde düşmanlık, şiddet ve cinsellik içeren istem dışı dürtülerin oluşmasıyla kişide savunma sisteminin oluşmasıyla farklı davranışlar sergilemesine neden olur.
Cinsel İçerikli Obsesyonlar Neden Oluşur?
En çok görülen türlerden biri olan cinsel obsesyon, kaygı bozuklukları sonucunda kişinin çocukluk döneminde maruz kaldığı çevresel etkiler sonucunda oluşur. Diğer görülen etkiler arasında ise; biyolojik etkenlerden örneğin, serotonin hormonu eksikliği gibi nedenlerle birlikte çok titiz olan ve en ufak şeyde kuralcı ve kötü davranan bir ebeveynlerin davranışları sonucunda, sürekli kaygı duyan ve korumacı ebeveynlerin yetiştirilmesi sonrasında, kişide bilinçdışı oluşan çatımalar, gelişim döneminde maruz kalınan travmalar ve ağır stres altında kalma gibi dönemlerin sonrasında cinsel obsesiflik görülebilir. Özellikle de cinsel takıntıların baş sebebi olarak suçluluk ya da günahkarlık gibi duyguların sonrasında bir ceza ile bedel ödeme gibi görülebilir. Bazen bu duyguların olduğu kişide karşı ya da hemcinsten gelen bir dokunma sonucunda bile kendini kirli hissetme düşüncesi altında saatlerce düren duş alma gibi davranışlar görülebilir. Çünkü duş sonrasında yıkanan bedenin kirlilikten arındığı düşüncesi yerleşir.
Cinsel İçerikli Obsesyon Türleri
Bu takıntının olduğu kişiler genelde ahlaki değerler daha yüksek görülür. Bu da tutucu bir aileden yetişmekten kaynaklanan bir düşüncedir. Cinsel obsesyonlarda görülen farklı türler bulunmaktadır. Bunlar:
Cinsel Yolla Hastalık Bulaşır Kaygısı; Kişi burada birlikte olduğu kişiyle yakınlaşma durumunda kendisine aids ya da bu virüse benzer bir hastalığın bulaşıp bulaşmadığını sürekli düşünerek takıntı haline getirir.
Eşcinsel Olma ya da Olabileceğini Düşünme: ilk olarak kişinin kimlik tanımını yaptığı gelişim sürecinde yani ergenlik döneminde görülmektedir. O dönemlerde arkadaşları tarafından alınan “sen ne biçim erkeksin”, “top” gibi ağır ithamlar sonucunda ağır etkilerde kalınabilir ve obsesif olabilmesi için önemli bir etken olabilir. Ayrıca bir diğer önemli etken de çocukluk dönemince cinsel taciz ya da istismar gibi ya da cinsel içerikli oyunlarda da hemcinsi ile yakınlaşma sonucunda etki altına kalınabilir.
Sapık Olma Korkusu: Kendini kontrol edememe gibi durumlarda ya da bu durumdan korkarak sürekli şüpheyle “birine tecavüz eder miyim?” düşüncelerine kişinin istem dışı aklında savaş vermesi.
Yakınlarına Karşı Cinsel Arzu Hissinin Aklından Geçmesi: Anne, babayla yatan bir çocuğun özellikle gelişimsel dönemlerinde uyarılma korkusunun oluşmasıdır ve bu durum kişide ağır utanç hissi vererek aileden bile uzaklaşmasına neden olur.
Bu tür takıntının en temel etkeni aile ve gelişim döneminde oluşan travmalardır. Bu yüzden her birey için gelişim dönemi ayrıca dikkatli ve hassas bir dönem olarak yaşanmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Şirketinizin Psikoloğa İhtiyacı Var mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Kalıcı Bağlantı