Panik atak çağımızın hastalığı olarak bilinir. Kişinin olumsuz bazı durumlarla karşılaşması halinde ortaya çıkabildiği gibi, ortada belirli bir sebep yokken de görülebilir.
Çoğu insan yaşamı boyunca bazı dönemlerde karşı karşıya kaldığı durumlar neticesinde endişe ve korku duyabilmektedir. Hissedilen bu duygular oldukça doğal ve insanidir. Ayrıca, yaşanılanlar doğrultusunda hissettiğimiz olumlu duygular kadar olumsuz duygular da gereklidir. Panik atak, endişe ve korku duygunun çok yoğun bir şekilde hissedilmesi olarak ifade edilebilmektedir. Bu duygu durumu aniden ortaya çıkabileceği gibi bazı durumlar karşısında da gelişebilmektedir. Olağan olan endişe, kaygı, heyecan ve korku durumuna nazaran panik atak durumunda kişilerin yaşadıkları atak fiziksel olarak da belirtiler vermektedir. Ayrıca çok da yoğun bir şekilde yaşanmaktadır.
Genel olarak ani bir şekilde meydana gelen ve ara sıra tekrarlayan, hastanın yoğun ruhsal sıkıntı hissetmesine ya da korkmasına yol açan nöbetler olarak bilinmektedir. Hastalar tarafından nedeni çözülemeyen bu hastalık panik atak olarak adlandırılır. Nöbetleri aniden gelir ve gittikçe daha şiddetli bir hal alır.
Hemen randevunuzu alın, ilk görüşmenizi ayarlayın!
Genellikle yarım saat ile 1 saat arasında devam eder ve kendiliğinden geçer. Bu atak ortada hiçbir sebep yokken de ortaya çıkabilir; deprem, trafik kazası ve yakın birinin ölümü gibi durumlarda da aniden ortaya çıkabilir. Bu hastalığı olan kişilerin yaşam standartları düşer. Hastalar yaşadıkları çeşitli korkulardan dolayı kendilerini diğer insanlardan ve çevrelerinden, çoğu zaman da sosyal yaşamdan soyutlarlar. Bu korkular arasında en belirgin olanı ölüm korkusudur. Sürekli öleceğini düşünen hasta bunu engellemek için hiçbir şey yapmaz ve bir depresyon haline bürünür.
Panik atak nöbetlerinin ortada hiçbir şey yokken de geldiği çok sık gözlemlenen bir durumdur. Ayrıca uygun tedavi yöntemine başvurulmadığı durumda giderek daha da kötüleştiği bilinmektedir. Atak süresi kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca hastalığın seyri de atak süresini etkileyen bir unsurdur. Panik atak sahibi bireyler, çoğu zaman bu durumu adlandıramamakta ve hastalığın ilerlemesi ile alanında uzman hekimlere başvurmaktadır. Panik atak durumunun tedavi edilmemesi durumunda kişiler devamlı olarak hissettikleri endişe ve korkudan kaçabilmek için sosyal hayattan kendilerini izole ederler. Bu da beraberinde birçok fiziksel ve ruhsal problemi doğurmaktadır.
Travmalar, yaşanılan olaylar, geçmiş öyküleri gibi durumlar panik atağın oluşumunu tetikleyebilmektedir. Panik atak esnasında ortaya çıkan belirtiler kişiden kişiye göre farklılık gösterse de, en sık rastlanan belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Atak esnasında öncelikli olarak kişilerin bulundukları yerde kalmaları gerekmektedir. Panik ve endişe ile herhangi bir yere yönelme gerçekleştirilmemektedir. Sakin kalmaya çalışmak ve derin nefes almak en temel uygulamadır. Bu esnada kişilerin ölmeyeceklerini ve bunun geçici bir durum olduğunu kendilerine hatırlatmaları çok önemlidir.
Panik atak ihmal edilmemesi gereken ve ilerlemesi durumunda kişilerin kendilerini yaşamdan ve diğer insanlardan soyutladıkları bir durumdur. Bu sebeple, mutlaka ciddiye alınması gerekmektedir. Panik atağın birçok farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler kişiden kişiye ve hastalığın mevcut durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
Panik atak tedavi yöntemlerinde en sık tercih edilen yöntem psikolojik destektir. Ancak terapi yöntemlerinin yeterli kalmadığı durumlarda farklı tedavi şekillerine yönelmek gerekmektedir. Ayrıca bazı durumlarda tedavi şekilleri entegre olarak da uygulanabilmektedir. İlaçla tedavi bu yöntemlerden biridir. Ancak ilaç ile tedavi konusunda hastalar bazen sabırsız olabilmektedir. İlaçların belirli bir zaman diliminden sonra etki edeceği unutulmamalı ve uzmanın yönlendirmelerine uymak oldukça önemlidir.
Tedavi yöntemleri arasında ilaçla tedavi, psikolojik destek, TMS seansları ile tedavi yer alır. İlaçla bu atağın tedavisi sırasında uzmanlar ilaçların etkisinin en az 2 hafta gibi bir sürede görüleceğini, sabretmenin bu hastalığın tedavisinde önemli rolü olduğunu söylüyorlar. Psikolojik destek alarak da mümkün olan panik atak hastalığında psikoterapi uygulamak suretiyle hastalığa eden olan nedenler ortadan kaldırılmaya çalışılır. Bu hastaların ilaçla tedavi ve psikoterapi ile tedavi yöntemlerine olumlu sonuçlar vermemesi halinde TMS seansları devreye alınabilir. Bu yöntemde manyetik simülasyonla beyindeki panik atak merkezi sıfırlanır ve kalıcı tedavi yolları denenir. TMS seanslarının bilinen yan etkisi bulunmaz ve her yaştan hastaya uygulanabilmektedir.