Okula yeni başlayan çocuklar motive edilmesi güç bir psikoloji yaşarlar. Okula uyum sağlamaları ve arkadaş edinmeleri zor bir süreçtir. Bu süreçte anne ve babaların bilinçli bir şekilde davranarak çocuklarına yaklaşması gerekir.
Okula uyum süreci yeni arkadaşlar edinmek ve çocuğun okula uyumlu olabilmesini sağlamak açısından zor bir süreç olarak geçer. Ebeveynlerin çocuklarıyla sağlıklı bir iletişim kurabilmesi için iletişimde güven vermesi gerekir. Çocuklar kendilerini güvende hissetmediği takdirde arkadaş bağı kurmakta da güçlenmektedir.
Okul sistemi çocuklara yabancı gelecektir. Dolayısıyla çocuk zihninde pek çok soru işaretiyle karşılaşacak ve anne-baba ilişkisinde bu soruları netleştirmek adına sorular sormak isteyecektir. Ebeveynlerin bu sorulara net ve kısa cevaplar vermesi önemlidir.
Hemen randevunuzu alın, ilk görüşmenizi ayarlayın!
Çocukların psikolojisi okula uyum sağlama sürecinde kişilik bozukluğu yaratabilecek etkilere sahiptir. Çocuk yeterince sosyalleşemediğinde, akran ve arkadaş ilişkisi kuramadığında pek çok sorun yaşayacaktır. Bu sorunlar genel olarak anne ve baba ile güvenli bir bağ kuramayan çocuklarda meydana gelmektedir.
Çocuktaki okul psikolojisi sebebiyle davranış değişiklikleri meydana gelebilir. Bu durumda ebeveynlerin sinirli ya da ani hareketler göstermemesi gerekir. Çocuğu tehdit etmek, şiddet göstermek, sorduğu soruları geçiştirmek ya da çocuğun psikolojisini sarsacak travmatik olaylar yaşamasına neden olmak bu süreci daha da zorlaştıracaktır.
Çocuklar yeni bir yaşam düzenine geçeceği için çocuğa bu dönemde okul sisteminin anlatılması gerekir.
Okula yeni başlayan çocuklar kendilerini kaygılı ve endişeli hissedebilir. Bu süreçte çocuklara okul sistemi hakkında bazı bilgiler verilmesi gerekir. Örneğin okulun 5 gün olacağı, günün belli saatlerinde orada olacağı ve bu saatten sonra eve döneceği anlatılmalıdır.
Net ve kısa ifadelerin yer aldığı cümleler kurulmalıdır. Çocuklar, ebeveynler ne hissederse onu hissedecektir. Eğer çocuğunuza okula başlayacağı için ne kadar mutlu ve heyecanlı olduğunuzu hissettirirseniz, çocuk zihnindeki soru işaretlerinden ve kaygıdan kurtulacaktır.
Bu dönemde ebeveynlerin bir psikolog yardımı alması da gerekir. Çocuklarına nasıl yaklaşması gerektiğini bilmeyen ebeveynler için faydalı olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedenleri ve Belirtileri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.