Okul dönemi başlangıcında çocukların okula karşı uyum sürecinde problem yaşadığını görebilirsiniz. Yaz tatilinin ardından düzenli ve sistemli bir okul yaşamına geçişte her çocuk problem yaşamaktadır. Bu nedenle çocuklarda ders çalışmama problemi görülebilir. Çocuk psikolojisi göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir.
Ders Çalışma İsteğini Artırmanın 3 Yöntemi!
Çocukların ders çalışmaması çeşitli sebeplerden ötürü olabilir. Okuldaki yaşama uyum sağlayamama, arkadaşları ya da akranları ile iletişim problemi yaşama, aile içi travmatik olay ya da durumlar ve benzeri pek çok sebep çocuğun ders çalışma isteğini kırabilir. Öğrenme problemi çeken bir çocukta da ders çalışmama isteği görülebilmektedir. Ebeveynler bu durumda dikkatli olmalı ve ders çalışma isteğini arttırma yollarına başvurmalıdır.
Hemen randevunuzu alın, ilk görüşmenizi ayarlayın!
Asıl Problemin Ne Olduğu Belirlenmeli
Çocuğunuz psikoloji yönünden bir bunalım ya da depresyon yaşıyor olabilir. Bu durumda okul yaşantısının gerektirdiği sorumlulukları ve görevleri yerine getirmek istemiyor olabilir. Yapmanız gereken şey, çocuğunuzun neden bu isteği kaybettiğini öğrenmektir. Gerçek sebebin ne olduğunu öğrenmek için çocuğunuzla başarılı bir iletişim kurmalısınız. Motivasyon düşüklüğü yaşıyorsa, onu motive edecek şekilde davranmalısınız.
Eğer çocuğunuz uyguladığınız tüm yöntemlere rağmen halen daha ders çalışmama konusunda inatçı davranıyor, huysuzluk yapıyor ya da bu eğilimini sürdürüyorsa, uzman bir psikolog desteği alabilirsiniz. Çocuklardaki ders çalışmama isteği, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Çocuktaki ailevi travmatik olayların bırakacağı iz oldukça büyüktür. Eğer çocuğunuzla başarılı ve iyi bir iletişim kuramıyorsanız, çocuğunuz başkalarıyla iyi bir iletişim kurmakta zorlanacaktır. Belki de sırf iletişim yönü zayıf olduğu için ders çalışma isteğini kaybetmiş olabilir. Bu durumda en doğrusu psikolog desteği almak olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedenleri ve Belirtileri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.