Bağlantıları atla
Ders Çalışma İsteği Nasıl Artırılır

Ders Çalışma İsteği Nasıl Artırılır?

Okul dönemi başlangıcında çocukların okula karşı uyum sürecinde problem yaşadığını görebilirsiniz. Yaz tatilinin ardından düzenli ve sistemli bir okul yaşamına geçişte her çocuk problem yaşamaktadır. Bu nedenle çocuklarda ders çalışmama problemi görülebilir. Çocuk psikolojisi göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir.

Ders Çalışma İsteğini Artırmanın 7 Yöntemi!

Ders Çalışma İsteğini Artırmanın 3 Yöntemi!
Ders Çalışma İsteğini Artırmanın 3 Yöntemi!

Çocukların ders çalışmaması çeşitli sebeplerden ötürü olabilir. Okuldaki yaşama uyum sağlayamama, arkadaşları ya da akranları ile iletişim problemi yaşama, aile içi travmatik olaylar ve benzeri pek çok sebep çocuğun ders çalışma isteğini kırabilir. Öğrenme problemi çeken bir çocukta da ders çalışmama isteği görülebilmektedir. Ebeveynler bu durumda dikkatli olmalı ve ders çalışma isteğini arttırma yollarına başvurmalıdır.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Asıl Problemin Ne Olduğu Belirlenmeli

Asıl Problemin Ne Olduğu Belirlenmeli
Asıl Problemin Ne Olduğu Belirlenmeli

Çocuğunuz psikoloji yönünden bir bunalım ya da depresyon yaşıyor olabilir. Bu durumda okul yaşantısının gerektirdiği sorumlulukları ve görevleri yerine getirmek istemiyor olabilir. Yapmanız gereken şey, çocuğunuzun neden bu isteği kaybettiğini öğrenmektir. Gerçek sebebin ne olduğunu öğrenmek için çocuğunuzla başarılı bir iletişim kurmalısınız. Motivasyon düşüklüğü yaşıyorsa, onu motive edecek şekilde davranmalısınız.

Çocuğa Sorumlulukları Anlatılmalı

Genellikle çocuklar, yapması gereken işin tam olarak nasıl işine yarayacağını anladıklarında daha fazla motive olurlar. Dolayısıyla ebeveynlerin çocuğa sorumluluklarını anlatması, çocuğun uzun vadede yapması gerekenleri daha rahat bir şekilde yapmasına yardımcı olur. Ayrıca bu durumda çocuklar sorumluluklarının içselleştirebilir.

Bir Ödül Sistemi Geliştirilmeli

Çocuğun sorumluluğunu tamamlaması durumunda onu ders çalışmaya motive etmeniz gerekir. Bu aşamada ödül sistemi geliştirmek faydalı olabilir. Ödüller ise ekstra serbest zaman, ekstra harçlık, sevdiği bir yiyecek ya da görmeyi istediği bir yere götürmek olabilir. Fakat bu durumda çocuğun tek motivasyonunun ödül olmadığından ve sorumluluk duygusuna sahip olduğundan emin olmanız gerekir. Ayrıca ders çalışma sürecinde disiplinli çalışma sistemi de oluşturulmalıdır.

Önyargılarından Arındırılmalı

Çocuklarda ders çalışma isteğinin artırabilmenin en iyi yollarından biri önyargılarından kurtulmasına yardımcı olmaktır. Günümüzde ders çalışmak istemeyen birçok çocuk, ders çalışmanın saçma olduğu, rakiplerinin çok güçlü olduğu ya da bunun gibi çeşitli bahaneler üretebilir. Bunun en önemli nedeniyse çocuğun ve çevresindekilerinin kendisine karşı sahip olduğu önyargılardır. Dolayısıyla çocuğun bu önyargılardan sıyrılmasına yardımcı olmak son derece önemlidir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Aşama Aşama İlerlemeli

Ders çalışma isteğini artırabilmek için çaba harcayan çocuklar, çalışılması gereken birçok konu olduğunu fark ettiğinde korkuya kapılabilir. Özellikle de sıfırdan çalışmaya başlayacak olan çocuklar nasıl bir program ve sistemle çalışacağını bilmediğinden tedirginlik yaşayabilir. Bu gibi durumlarda çocuğun yapması gereken tek şey aşama aşama ilerlemektir. Bu konuda ebeveynlerinin yardımı da önemlidir. Gerektiğinde çocuğun profesyonel destek almasına yardımcı olabilirsiniz.

Motivasyonu ve Adaptasyonu Artırıcı Şeyler Yapmalı

Çocuklar için ders çalışırken hem adaptasyonunu hem de motivasyonunu artırabilecek şeyler bazen yeni bir kalem, bazen keyifli bir müzik ya da sevdiği bir yiyecek olabilir. Bunun dışında renkli not kağıtları, renkli kalemler, dekoratif eşyaların da motivasyonu artırma üzerinde etkisi bulunurken, ders çalışabileceği yeni yerler keşfetmesi de faydalı olabilir.

Psikolog Yardımı Alınmalı

Eğer çocuğunuz uyguladığınız tüm yöntemlere rağmen halen daha ders çalışmama konusunda inatçı davranıyor, huysuzluk yapıyor ya da bu eğilimini sürdürüyorsa, uzman bir psikolog desteği alabilirsiniz. Çocuklardaki ders çalışmama isteği, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Çocuktaki ailevi travmatik olayların bırakacağı iz oldukça büyüktür. Eğer çocuğunuzla başarılı ve iyi bir iletişim kuramıyorsanız, çocuğunuz başkalarıyla iyi bir iletişim kurmakta zorlanacaktır. Belki de sırf iletişim yönü zayıf olduğu için ders çalışma isteğini kaybetmiş olabilir.  Bu durumda en doğrusu psikolog desteği almak olacaktır.


Bir önceki yazımız olan Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedenleri ve Belirtileri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Yorum bırakın

  1. Çocuğunuz Okula Adaptasyon Sorunu mu Yaşıyor? - Uzm.Psk. Yasin İlker
    Kalıcı Bağlantı
  2. Çocuğunuza Disiplini Nasıl Öğretirsiniz? - Uzm.Psk. Yasin İlker
    Kalıcı Bağlantı
This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.