Bağlantıları atla
ocuğunuz Okula Adaptasyon Sorunu mu Yaşıyor

Çocuğunuz Okula Adaptasyon Sorunu mu Yaşıyor?

Okula adaptasyon sürecinde çocuklar psikolojik açıdan kendilerini baskı altında hissedebilir. Okul psikolojisi çocuklar üzerinde farklı etkilere sahiptir. Çocuklar yeni arkadaş ilişkileri kurana ve kendilerini okul yaşamına alıştırana kadar stresli, kaygılı ve endişeli hissedecektir. Bu dönemde ebeveynlerin adaptasyon sorunu yaşayan çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurması oldukça önemlidir.

Adaptasyon Sorununu Aşma Yolları

Adaptasyon Sorununu Aşma Yolları
Adaptasyon Sorununu Aşma Yolları

Okula uyum süreci ve adaptasyon sorunu özellikle anaokuluna ve ilkokula yeni başlayan çocuklarda görülen bir problemdir. Genellikle çocuğun ders çalışma ya da okula gitme isteğinin olmaması şeklinde ilerleyen bu süreç iki hafta ile bir ay arasında değişebilmektedir. Ailelerin tutumları, davranışları ve çocuklarla kurdukları iletişim bağı bu süreçte önem kazanmaktadır.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Uyum sorunu yaşayan çocuklarda genel olarak ebeveynlerin çocukları korkutması, yargılaması, tehdit etmesi, şiddet ya da baskı uygulaması görülmektedir. Bu davranışlar çocuklar üzerinde travmatik olaylara sebep olmaktadır.

Okula yeni başlayan çocuklar motive edilmesi güç bir psikoloji yaşarlar. Okula uyum sağlamaları ve arkadaş edinmeleri zor bir süreçtir. Bu süreçte anne ve babaların bilinçli bir şekilde davranarak çocuklarına yaklaşması gerekir.

Çocuğu Okula Yeni Başlayan Anne Babalar Ne Yapmalı?

Çocuğu okula yeni başlayan ve adaptasyon sorunu yaşayan anne babaların bu süreçte sabırlı olması ve çocuğuna karşı yaklaşımının anlayış çerçevesinde olması son derece önemlidir. Bununla beraber ebeveynlerin çocuğa olan yaklaşımı hakkında bazı ipuçlarından bahsedebilmemiz mümkün olurken, ayrıca bu süreçte bir uzman psikologdan yardım alınması da faydalı olacaktır.

Anne, Baba ve Çocuk İlişkisi Güvenli Olmalı

Okula uyum süreci yeni arkadaşlar edinmek ve çocuğun okula uyumlu olabilmesini sağlamak açısından zor bir süreç olarak geçer. Ebeveynlerin adaptasyon sorunu yaşayan çocuklarıyla sağlıklı bir iletişim kurabilmesi için iletişimde güven vermesi gerekir. Çocuklar kendilerini güvende hissetmediği takdirde arkadaş bağı kurmakta da güçlenmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Okul sistemi çocuklara yabancı gelecektir. Dolayısıyla çocuk zihninde pek çok soru işaretiyle karşılaşacak ve anne-baba ilişkisinde bu soruları netleştirmek adına sorular sormak isteyecektir. Ebeveynlerin bu sorulara net ve kısa cevaplar vermesi önemlidir.

Çocukların psikolojisi okula uyum sağlama ve adaptasyon sorunu sürecinde kişilik bozukluğu yaratabilecek etkilere sahiptir. Çocuk yeterince sosyalleşemediğinde, akran ve arkadaş ilişkisi kuramadığında pek çok sorun yaşayacaktır. Bu sorunlar genel olarak anne ve baba ile güvenli bir bağ kuramayan çocuklarda meydana gelmektedir.

Ebeveynler Sağlıklı İletişim Kurmalı

Okul psikolojisi olarak kendisini baskı altında hisseden çocuğun üzerine gidilmemesi, baskı, şiddet uygulaması yapılmaması gerekir. Bu dönemde ebeveynlerin çocuklarıyla sağlıklı bir şekilde iletişim kurması çok önemlidir. Çocuklar ebeveynleri ile ne kadar sağlıklı ilişki kurarsa, o kadar çok okul yaşamına kolay bir şekilde uyum sağlayabilmektedir.

Çocuklar genel olarak anne ya da babasından ayrılmak istemez. Ebeveyne karşı kendisini fazlasıyla bağlı ve bağımlı hisseder. Bu durumda çocuğa okul sisteminin net ve kısa bir şekilde anlatılması uygun olacaktır. Çocuklar bu sayede kendisini korunmasız ya da savunmasız hissetmeyecektir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Çocuk İçine Kapanık ya da Hırçın Davranabilir

Çocuktaki okul psikolojisi sebebiyle davranış değişiklikleri meydana gelebilir. Bu durumda ebeveynlerin sinirli ya da ani hareketler göstermemesi gerekir. Çocuğu tehdit etmek, şiddet göstermek, sorduğu soruları geçiştirmek ya da çocuğun psikolojisini sarsacak travmatik olaylar yaşamasına neden olmak bu süreci daha da zorlaştıracaktır.

Çocuklar yeni bir yaşam düzenine geçeceği için çocuğa bu dönemde okul sisteminin anlatılması gerekir.

Okul Sistemi Hakkında Çocuk Bilgilendirilmeli

Okula yeni başlayan çocuklar kendilerini kaygılı ve endişeli hissedebilir. Bu süreçte çocuklara okul sistemi hakkında bazı bilgiler verilmesi gerekir. Örneğin okulun 5 gün olacağı, günün belli saatlerinde orada olacağı ve bu saatten sonra eve döneceği anlatılmalıdır.

Net ve kısa ifadelerin yer aldığı cümleler kurulmalıdır. Çocuklar, ebeveynler ne hissederse onu hissedecektir. Eğer çocuğunuza okula başlayacağı için ne kadar mutlu ve heyecanlı olduğunuzu hissettirirseniz, çocuk zihnindeki soru işaretlerinden ve kaygıdan kurtulacaktır.

Bu dönemde ebeveynlerin bir psikolog yardımı alması da gerekir. Çocuklarına nasıl yaklaşması gerektiğini bilmeyen ebeveynler için faydalı olacaktır.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Okula Alışma Sürecinde Çocuk Özgüvensiz Olabilir

Okula Alışma Sürecinde Çocuk Özgüvensiz Olabilir
Okula Alışma Sürecinde Çocuk Özgüvensiz Olabilir

Okula alışma sürecinde çocuklar akranlarına nazaran daha zor öğrenebilir, içe kapanık olabilir ya da kendilerini özgüvensiz hissedebilirler. Örneğin zor öğrenen ya da algılayan çocuklar kendilerini sosyal alanda ifade etmekte de zorlanırlar. Bu durumda çocuk üzerindeki baskı sebebiyle içine kapanık hale gelebilir. Bu sorunun çözülmesinde aileler psikolog desteği alabilir. Bu destekle birlikte çocuklar ve aileler arasında güçlü ve güvenilir iletişim bağı kurulabilmektedir.

Çocukların psikolojisi okuldaki uyum sürecine alıştırılmalıdır. Bu aşamada ebeveynlerin okul öncesi hazırlığı yapması gerekir. Çocuklara sorumluluk duygusu kazandırılmalıdır. Oryantasyon çalışması yapılması da çocuğun uyum sürecini kolaylaştıracaktır. Çocuk genel alanda bir rahatlama hissedecektir.


Bir önceki yazımız olan Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedenleri ve Belirtileri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.