Bağlantıları atla
Siddete egilimin nedenleri nelerdir

Şiddete Eğilimin Nedenleri Nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan tanıma göre şiddet; bir insanın sahip olduğu gücü ya da yetkiyi başka bir insan, grup ya da topluluğun üzerinde kullanması ve durumun neticesinde şiddet gören tarafından yaralanmasına, psikolojik olarak etkilenmesine ölümüne ya da bu gibi sonuçlara yol açma durumudur. Bu doğrultuda şiddet yalnızca fiziksel olmazken, aynı zamanda ekonomik, cinsel ve psikolojik olarak da incelenebilmektedir. Günümüzde ne yazık ki şiddete eğilimi olan ve şiddet mağduru olan pek çok insan ve canlı bulunurken, şiddet nedenleri de merak konusudur.

Şiddete Eğilimin Nedenleri

Şiddete Eğilimin Nedenleri
Şiddete Eğilimin Nedenleri

Şiddete eğilimin nedenleri genellikle kişiden kişiye değişiklik gösterirken, bu durum kişiyi etkisi altına alan psikobiyolojik faktörlerin dış faktörlerle arasındaki etkileşim nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Biyolojik, sosyo-ekonomik, psikososyal, psikiyatrik ve bunun gibi daha pek çok faktör yine şiddet nedenleri olarak gösterilebilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Bu alanda yapılan araştırmalara göre saldırgan davranışlar ve şiddete eğilimin nedenlerinden biyolojik faktörler çoğu zaman limbik sistem, temporal lob ve frontal lob ile alakalıdır. Psikososyal faktörler ise kişinin çocukluk dönemine kadar dayandığı ve çocukken şiddete maruz ya da seyirci kalan çocukların bu gibi davranışlar sergilediğini göstermektedir.

Ekonomik eşitsizlik, ırk ve aile yapısında bozulmalara neden olan sosyoekonomik faktörler de yine insanı psikoloji olarak etkileyen ve saldırgan davranışlar sergilemesine neden olan faktörler olarak gösterilirken, madde ve alkol bağımlılığı, çeşitli psikoloji problemleri de yine bu duruma yol açabilmektedir.

Şiddet Belirtileri Nelerdir?

Şiddet Belirtileri Nelerdir?
Şiddet Belirtileri Nelerdir?

Şiddet belirtileri genellikle fiziksel olduğunda daha net bir şekilde anlaşılabilirken, vücutta morarmalar, dokularda zedelenmeler, kırık ya da çıkıklar ve bu gibi durumlar şiddet belirtileri olarak ifade edilebilmektedir. Bunun yanı sıra kişinin içine kapanık olması, psikolojisinin bozulmuş olması, özgüvensiz ve hatta intihara meyilli olması da yine şiddet belirtileri arasında yer almaktadır.

Psikologdan Yardım Almalısınız!

Günümüzde ne yazık ki şiddet eğilimi gösteren insan sayısı oldukça fazla olurken, bireylerin daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmesi için mutlaka bir psikologdan profesyonel destek almalıdır. Bu alanda uzman olan pek çok psikolog, danışanlarına ilaç tedavisi ve terapi gibi çeşitli tedavi yöntemleri uygulayarak sağlıkla ve mutlulukla dolu, yaşam kalitesi yüksek bir hayat sürebilmeleri konusunda yardımcı olmaktadır.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım


Bir önceki yazımız olan Sınav Kaygısı ve Dikkat Dağınıklığı başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.