Kişilik bozukluğu, günümüzde insanların en sık karşılaşmış olduğu psikolojik sorunlardan biridir. İnsanın yaşam standartlarını olumsuz yönde etkileyen, kaygı, gerilim ve depresif bir hal oluşturup kültürünün beklentilerine aykırı davranışlarda bulunma ile görülen düşünsel, bedensel ve ruhsal özellikler olarak ifade edilmektedir. İnsanın kişilik özelliklerinin problemli olarak şekillenmesi neticesinde ortaya çıkan bu psikolojik problem, ancak tedavi ile düzelebilmektedir.
Günümüzde insanların ve özellikle de psikolojik problem yaşayan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de “Kişilik Bozukluğu Nedir?” sorusunun cevabıdır. Bunu anlayabilmek için öncelikle kişiliğin ne olduğunu bilmek gerekir.
Kişilik, doğuştan gelen, sonradan edinilin ve insanın içerisinde bulunduğu kültürle daha çocuk yaşlarda oluşmaya başlayan ve yetişkinlik döneminde de netleşerek oturan davranışlar bütünüdür. İnsanların dönem dönem yaşamış olduğu sorunlar bu davranış şekillerinde değişmelere ve bozulmalara neden olabilmektedir. Bu gibi durumlar kişilik bozukluğu olarak ifade edilirken, kişilik bozukluğu belirtileri ve nedenleri değişiklik gösterebilmektedir. Üstelik günümüzde sıklıkla rastlanan ve insan psikolojisi ile yakından ilgili olan bu problem pek çok farklı tür ile ortaya çıkabilmektedir.
Hemen randevunuzu alın, ilk görüşmenizi ayarlayın!
Kişilik bozukluğu aynı zamanda pek çok türe ayrılabilmektedir. Şizoid, Narsist, Bodeline, Antisosyal, Histriyonik ve Çekingen kişilik bozukluklarının her biri, bu durumun bir türü olarak örneklendirilebilmektedir. Ayrıca kişilik bozukluğu nedenleri pek çok farklı durumdan kaynaklanabilirken, bunların geneli ise çevresel faktörler, çocukluk travmaları ve fiziksel etkenler olarak ifade edilebilmektedir.
Kişilik bozukluğu nedenlerine genel bir örnekleme yapmak gerekirse bunlar;
Kişilik bozukluğuna sahip olan bir insanın anlaşılabilmesi için öncelikle bazı belirtilerin görülmesi gerekmektedir. Bu durumda kişilik bozukluğu belirtileri şu şekilde görülmektedir:
Kendisinde bu gibi kişilik bozukluğu belirtileri görülen kişilerin mutlaka bir uzman psikologdan destek alması yönlendirilmesi gerekmektedir. Kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle durumunun farkında olmazken, bu süreçte ailesinin ve yakın çevresinin desteği önemlidir.
Kişilik bozukluklarında pek çok farklı tedavi yöntemi uygulanırken, bunlardan biri de psikoterapidir. Terapinin yeterli olmadığı durumlarda ilaç tedavisi de eş zamanlı olarak yürütülebilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Erkeklerde Sertleşme Güçlüğü Erektil Disfonksiyon Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.