Kişilik bozukluğu çeşitleri arasında karşımıza çıkan paranoid kişilik bozukluğu, insanlar için önemli bir psikolojik problem olarak ifade edilmektedir. Genellikle bireyin ergenlik döneminde ortaya çıkan ve zamanla hayatın her anına işleyen paranoid kişilik bozukluğu, insanlara güvensizlik hissi kazandırmaktadır. Hastalar bu gibi durumlarda her türlü ilişkilerinde akıl yürütme teknikleri ile mühim bir güvensizlikle karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca hastaların yaşamış oldukları paranoyalar günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyecek ve yaşam kalitesini düşürecek kadar yoğun olarak görülmektedir. Bu nedenle de bu rahatsızlık gibi önemli bir psikolojik sorunun mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Saçma olarak kabul edilmeyen bir kurgu ve başarılı bir şekilde tasarlanmış düşünce şekli ile çevresindeki her nesne ve canlıdan şüphelenme durumu olarak tanımlanmaktadır. Aşırı güvensizlik olarak da ifade edilen bu durum, genetik, biyolojik, nörolojik ve sosyolojik nedenlerden kaynaklanabilmektedir.
Paranoid kişilik bozukluğunun anlaşılabilmesi için kişilerde bazı semptomların görülmesi gerekmektedir. Belirtileri ise şu şekildedir:
Hemen randevunuzu alın, ilk görüşmenizi ayarlayın!
Tedavisi oldukça önemli bir konudur. Hastanın tüm yaşamını büyük ölçüde etkileyen ve yaşam standartlarını aşağıya çeken bu sorun, alanında uzman olan hekimler tarafından tedavi edilmektedir. Genel olarak kişilik bozukluklarında psikoterapi yöntemleri uygulanırken, bazen hastanın durumuna göre tedavi süreci ilaç tedavisi ile de desteklenebilmektedir.
Bu rahatsızlığa neden olan faktörlerden biri de genetik olmasıdır. Aile bireylerinden herhangi birinde daha önce paranoid kişilik bozukluğu görülen kişilerde de bu sorun ortaya çıkabilmektedir.
Normal şartlarda tehlikeli bir durum değildir. Ancak hastanın tedaviyi kabul etmeyip ilerleme kaydetmesi ile beraber yine hasta açısından tehlikeli bir hale gelebilmektedir. Bu nedenle de bireyin mutlaka terapi görmeyi kabul etmesi ve tedavi sürecini istemesi gerekmektedir.
Paranoid kişilik bozukluğu tıpkı diğer türler gibi uzman psikologlar tarafından tedavi edilmektedir. Tedavi sürecinde psikoterapi yöntemi uygulanırken, hastanın ve hastalığın durumuna göre ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Erkeklerde Sertleşme Güçlüğü Erektil Disfonksiyon Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.