Bağlantıları atla
Derealizasyon nedir

Derealizasyon Nedir?

Derealizasyon genellikle yetişkinlik döneminde ortaya çıkan ciddi bir psikoloji problemidir. Çoğu zaman ağır anksiyete halinde görülen, bireyin kendi yaşantısında bazı şeylerden ya da durumlardan uzak olduğunu hissetmesi ile kendisini göstermesi ve bazı hastalar bu dünyanın gerçek olmadığını düşünebilmekte, anksiyete semptomlarını en ağır şekilde yaşayabilmektedir. Bu gibi bir psikoloji problemi ile karşı karşıya olan bireylerin mutlaka bir uzmandan destek alması gerekmektedir.

Derealizasyon Nedir?

Derealizasyon Nedir?
Derealizasyon Nedir?

Bir çeşit algı bozukluğu olarak ifade edilebilen bu sorun insanın kendi bedeninden ya da ruhundan çıkıp kendisini uzaktan izlemesi durumu olarak tanımlanmaktadır. Kendine yabancılaşma, kendinden kopma hali olarak da tanımlanabilen bu algı bozukluğu, çoğu zaman insanlarda tek başına görülebilirken, bazen depersonalizasyon bozukluğuna da eşlik edebilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Bunun gibi bir psikoloji sorunu ile karşı karşıya olan bireyler etrafında yaşananlara ya da kendisi ile alakalı durumlara çoğu zaman tepkisiz kalmaktadır. Birey bu durumda hayatından bir hayli uzaklaşır, soyutlanırken, bu esnada hiçbir duygusu hissedememekte, boğucu bir rüyanın içinde olduğunu düşünmektedir. Bu duruma bir örnek göstermek gerekirse; bu sorunu yaşayan kişi  ateşe yaklaştığında ısıyı ya da dokunduğunda acıyı hissedememektedir.

Derealizasyon Neden Olur?

Neden Olur?
Neden Olur?

Derealizasyon nedenleri bazen oldukça karmaşık olabilmektedir. İnsanın daha çok beyninde yaşadığı bu durumu tetikleyen faktörlerdin henüz neler olduğu belirlenememiştir. Bunun ile beraber insan vücudunun bir tür savunma mekanizması olduğu düşünülmekte, bu durum nedenleri olarak gösterilebilmektedir. Özellikle de panik atak, ağır stres bozukluğu ya da anksiyete bozukluğu gibi durumlarda ortaya çıkan bu durum, bu gibi durumlarda vücut savaş mekanizmasını ortaya çıkararak bu sorunu devreye sokmakta ve kişinin dünya ile arasındaki bağlantıyı askıya almaktadır.

Derealizasyon Belirtileri Nelerdir?

Bu sorunun anlaşılabilmesi açısından  belirtileri oldukça önemlidir. Derealizasyon belirtileri arasında en bilindik olanları; bireyin çevresinde olup bitenlere tepki göstermemesi, kendisine yabancılaşma, kendisinden uzaklaşma ve bu gibi durumlar yaşaması, bulanık, renksiz, çarpık, mesafe çarpıklık zaman algısında çarpıklık ve bu gibi durumlar belirtileri arasında yer almaktadır.

Kendisinde bu gibi durumlar görülen bireylerin mutlaka bir psikolog ya da terapistten destek alması gerekmektedir. Uzmanlar bu gibi problemler karşısında hastaları için terapi yöntemleri uygulayabilirken, bu sayede en kısa sürede bu sorunun üstesinden gelebilmeye yardımcı olmaktadır.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım


Bir önceki yazımız olan Sabırsız Mısınız? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.