Bu içerikte neler var?
Erişkinlerdeki depresyon nedenleri nasıl ki çeşitli ise çocuklarda depresyon nedenleri de çeşitli olabilmektedir. Erişkinlerdeki depresyon ile çocuklardaki depresyon farklıdır. Çocuğunuz çocukluk depresyonu yaşıyor olabilir ya da yaş aralığına bağlı olarak aile içi travmatik olaylar, okula uyum süreci, akranlarla iletişim kuramama ve benzeri sebepler olabilir. Çocuk psikolojisi göz önüne alınarak ebeveynlerin bu süreçte dikkatli olması ve mutlaka uzman desteği alması gereklidir.
Çocuklarda Depresyon Nedenleri
0 ile 18 ay arasındaki anne ile çocuk bağının kurulması oldukça önemlidir. Bağlanmanın oluşması, fiziksel temasın bulunması, annenin çocuğa karşı yaklaşımı ve çocukla kurmuş olduğu ilişki bu dönem içerisinde dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bağlanma gerçekleşmediği takdirde çocuğun kendine ve dış dünyaya karşı güveni kırılmakta ve bu durum da çocuklarda depresyon nedenleri içerisinde yer almaktadır.
Çocuklarda görülen depresyon çoğu zaman isteksizlik, mutsuzluk, iştahsızlık, dikkat eksikliği, uyku bozuklukları gibi olumsuz durumlarla kendini göstermektedir. Bu gibi durumları erken tespit edebilme konusunda ebeveynlere önemli bir sorumluluk düşmektedir. Ayrıca ebeveynlerin çocuklarının davranışsal tutumlarına ve söylemlerine dikkat etmeleri de büyük önem taşımaktadır.
Çocukluk çağı depresyonu pek çok farklı nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Bunlardan birkaçını örneklendirmek gerekirse:
- Çocuğun çatışma halinde olan bir aile ortamında büyümesi
- Kardeşin dünyaya gelmesi
- Davranışsal uyumsuzluk
- Yaşanan travmatik olaylar
- Aile bireylerinden birinde daha önce koyulan depresyon tanısı
- Fiziksel sağlık sorunları
- Ebeveynlerin farkında olmadan çocuğun üstünde oluşturduğu baskı
- Aile bireylerinden birinin kaybı
- Ebeveynlerin ayrılığı (boşanması)
Genel olarak depresyon, gelişiminde çeşitli mekanizmaların rol aldığı bir ruhsal rahatsızlıktır. Bu gibi tetikleyici faktörler çocuklarda depresyon nedenleri olarak gösterilebilirken, her hastada bu nedenlerden biri ya da birkaçının görülmesi mümkün olmayabilir.
Çocuklarda Depresyon Belirtileri
Çocuklarda depresyon belirtileri her yaş grubunda ortaya çıkabilmektedir. Özellikle oyun ve gelişim çağında olan çocuklarda daha sık rastlanmaktadır.
Çocuklarda depresyon belirtileri bir liste halinde sıralamak gerekirse:
- Ağlama,
- Huzursuzluk,
- Uyku düzeninde bozulmalar,
- Kilo kaybı, disiplinin oturmayışı,
- İştah azlığı,
- Çocuğun göz teması kurmaması,
- Uyaranlara tepkisiz kalması,
- Hoşlandığı şeyleri yapmak istememesi,
- Sindirim sorunlarının olması,
- Vücut ağrılarının olması gerekenden az ya da çok olması,
- Bazen gaz problemlerinin olması,
- Oyuncaklarını atması, kırması, kapıları çarpması
şeklinde olacaktır. Bu belirtilerden en az 3 tanesini gösteren bir çocukta depresyon oluşumu gözlenebilmektedir. Bu gibi durumlarda ebeveynlerin bilinçli davranması ve psikolog yardımı alması gereklidir.
Çocuklarda Depresyon Tedavisi
Çocuklarda oluşan depresyonu önlemek adına ebeveynlerin çocukla olan iletişimi daha sağlıklı bir şekilde kurmaya çalışması ön plana alınmaktadır. Aynı zamanda bu süreç içerisinde mutlaka bir psikologdan yardım alınmalıdır. Alınacak olan yardımla birlikte çocuğa yönelik grup ya da bireysel terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Tedavi sürecine aileler de katılım sağlamalıdır. Çocuk bu süreçte kendisini bir başına ya da yalnız hissetmemelidir. Anne ve babadan destek görmeyen bir çocuğun depresyon tedavisinde ilerleme kaydedilememektedir. Psikolog yanında başka, evde başka tutumlar sergileyen aile fertlerinin de psikoloji öyküleri mutlaka incelenmelidir.
Bir önceki yazımız olan Çekingen Kişilik Bozukluğunu Yenmek Mümkün mü? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.