Bu içerikte neler var?
Bir tür kadın hastalıkları olarak bilinen vajinismus, olumsuz bir psikoloji ile ortaya çıkan bir durumdur. Kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozuklarından biri olan bu durum, çiftlerin ilişkilerini ya da evliliklerini bitme noktasına getiren oldukça ciddi bir problemdir.
Özellikle de cinsel yakınlık esnasında yaşanan vajinismus, kadının ilişkiye girmek istemesine rağmen kontrolsüz bir şekilde sağlıklı olarak ilişkiye girmesini engelleyen bir durumdur. Bu hastalık nedeniyle kadın ilişki esnasında gayri ihtiyari olarak kendisini sıkmakta ve dolayısıyla tüm kaslar kasıldığından ve vajinadaki kaslar daraldığından ilişki engellenmektedir. Bu durumda olan kadınlar genellikle korku ile bacaklarını kapatmakta ve ilişkiye izin vermemektedir.
Vajinismus Nedenleri
Vajinismus nedenleri çoğu zaman kadına göre değişiklik gösterirken, kötü psikoloji yüzde 90 bu durumu tetiklemektedir. Bu duruma genel olarak birkaç örnek göstermek gerekirse; ilk gece korkusu, kızlık zarı, namus kavramı, cinsellik gibi konulardaki korkular, kadının daha önce yaşamış olduğu travma ya da cinsel istismar, kadının kendisini yetersiz, mutsuz ve başarısız hissetmesi gibi durumlarda vajinismus nedenleri olarak gösterilebilmektedir.
Öte yandan kadının vücudunu beğenmemesi, ilk ilişkisinde aşırı acı çekmiş olması, vajinasının dar olması, vajinal enfeksiyonlar, ya da kızlık zarındaki yapısal bozukluklar da bu duruma neden olabilmektedir.
Vajinismus Belirtileri
Vajinismus belirtileri çoğu zaman durumun bir hastalık seviyesinde olduğunu gösterirken, kendisine bu tür semptomlar görülen bireylerin mutlaka bir uzmandan destek alması gerekmektedir. Genel olarak bakıldığından vajinismus belirtileri ise; partneri ile cinsel ilişkiden korkma ve asla penetrasyon deneyememe, cinsel birleşmenin ağrılı ve zor geçmesi, ilişkiyi reddetme, ilişki esnasında bacakları aşamama, genital bölgeye bakamama, dokunamama, uyarılma azlığı, vajinal kuruluk, cinsel haz eksikliği gibi durumlar olarak gösterilebilmektedir.
Psikologdan Yardım Alabilirsiniz!
Vajinismus gibi bir durum ile karşı karşıya olan kişilerin mutlaka bir psikolog, psikiyatrist ya da kadın hastalıkları uzmanından profesyonel destek alması gerekmektedir. Psikolog ve terapistler kendisine bu gibi bir şikayetle müracaat eden danışanları için önce problemin kaynağını araştırmakta ve buna göre bir tedavi yöntemi belirlemektedir. Genellikle terapi yöntemleri bu türden sorunlar karşısında oldukça faydalı olurken, aynı zamanda uzun vadede çözüm de sunabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Şizoid Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.