Bu içerikte neler var?
Obsesif Kompülsif Bozukluk türlerinden biri olarak bilinen devamlı bir şeyleri kontrol etme takıntılığı, günümüzde sıklıkla görülen psikoloji sorunlarından biridir. Genel olarak takıntı hastalığı olarak da ifade edilebilen Obsesif Kompülsif Bozukluk pek çok farklı türe sahip olurken, kontrol etme de bunlardan biri olarak değerlendirilmektedir. Bu tür bir takıntıya sahip olan insanlar kapıları, pencereleri, vanaları, eşyaların yerini ve akla gelebilecek her şeyi kontrol etmektedir. İnsanlarda hem psikoloji hem de günlük yaşantı bakımından zorlayıcı bir durum olurken, bu gibi durumlarda insanların bir uzmana danışması önerilmektedir.
Kontrol Etme Takıntılığı
Kontrol etme, kişinin devamlı olarak kapıyı kilitleyip kilitlemediğini, ocakların açık olup olmadığını ya da vanaların açık olup olmadığını kontrol etmeye iten bir tür takıntı hastalığı olarak ifade edilmektedir. Bu tür bir hastalık ile karşı karşıya olanlar her türlü şeyi kontrol ederek emin olmayı istemektedir.
Kontrol Etme Takıntılığının Belirtileri
Takıntı hastalığı belirtileri çoğu zaman OKB türüne ve kişiye bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Kontrol etme takıntılığında bireylerin evden çıkmadan önce pencereleri defalarca kontrol etmesi, düzenli ve asimetrik olması ya da kapıları kilitlemesine rağmen tekrar tekrar kontrol etmesi gibi durumlar takıntı hastalığı belirtileri olarak örneklendirilebilmektedir. Öte yandan bireyin aşırı temizlik takıntısı, kontrol etmediğinde strese girmesi, mikroplardan ve hastalıklardan korkması ve sürekli olarak duş almayı istemesi gibi durumlar da genel olarak OKB belirtileri olarak gösterilebilmektedir.
Kontrol Etme Takıntılığından Nasıl Kurtulabilirsiniz?
Kontrol etme takıntılığı gibi bir hastalığa sahip olan pek çok insan, günlük hayatı olumsuz yönde etkilendiğinden bu hastalıktan kurtulmayı arzulamaktadır. Dolayısıyla bu tür durumlarda ne gibi yöntemlere başvurulabileceği de merak konusu olmaktadır.
Kontrol etme takıntılığından kurutulabilmek için yapılabilecek en iyi şeylerden biri bir uzmandan destek almak olacaktır. Bu gibi durumlarda pek çok uzman bilişsel davranışçı terapi yöntemi sayesinde hastanın takıntılarından kurtulmasına yardımcı olmaktadır.
Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Psikolog ve terapistler, psikoloji ile alakalı pek çok konuda danışanlarına önemli bir fayda sağlayabilirken, kontrol etme takıntısı ya da genel olarak takıntı hastalığından kurtulmak isteyen hastalarına terapi uygulayarak destek olmaktadır. Psikolog ve terapistler tarafından uygulanan bu tedavi yöntemi sayesinde yalnızca takıntı hastalığının değil, daha pek çok psikolojik sorunun üstesinden gelebilmekte de mümkündür.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.