Bağlantıları atla
Stres nedenleri ve belirtileri

Stres Nedenleri ve Belirtileri!

Stres nedenleri, günümüz şartlarında hemen hemen her insanda görülen psikoloji sorunlarından biridir. İnsanların günlük yaşamında çeşitli olumsuzluklara ve hatta sağlık sorunlarına dahi yol açabilen stres, vücudun her türlü tehlikeye ya da isteğe karşı göstermiş olduğu bir tepki olarak ifade edilmektedir. Kişinin tehdit altında olduğu hisseden sinir sistemi adrenalin ve kortizol gibi vücudu uyaran sinir sistemlerini harekete geçirmekte ve bu şekilde karşılık vermektedir. Stres altında olan kişilerde kan basıncı yükselmekte, kaslar kasılmakta, duyular keskinleşmekte ve bunun gibi fiziksel değişimler yaşanmaktadır. Bu durum her ne kadar tehlike anında faydalı olsa da, bazen büyük problemlere yol açabilmektedir.

Stres Belirtileri

Stres Belirtileri
Stres Belirtileri

Belirtileri çoğu zaman kişiden kişiye değişiklik gösterse de, genel olarak zihinsel, duygusal, fiziksel ve davranışsal olmak üzere dört farklı kategoride incelenmektedir. Örneğin; az ya da çok yemek, az ya da çok uyumak davranışsal belirtileri olurken, ağrılar, sızılar, ishal, kabızlık, bulantı gibi durumlar ise fiziksel belirtilerdir. Ayrıca depresyon, genel mutsuzluk, kaygı, panik atak gibi durumlar duygusal belirtilere, bellek problemleri, konsantre olamama, sadece olumsuz yönlerden bahsetme gibi durumlar da zihinsel belirtilere birer örnek olarak gösterilebilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Zararları oldukça ciddi problemler olarak kabul edilirken, depresyon ve anksiyete, kilo alma ya da verme, sindirim sistemi rahatsızlıkları, egzama gibi cilt hastalıkları, çeşitli ağrılar, kalp sorunları ve uyku problemleri stresin sonuçları olarak gösterilebilmektedir. Bu gibi durumlarda kişinin mutlaka bir uzmandan destek alması ve tedavi görmesi gerekmektedir.

Stres Nedenleri

Stres Nedenleri
Stres Nedenleri

Aşırı stres nedenleri de tıpkı belirtilerinde olduğu üzere kişiye bağlı olarak değişmektedir. Genellikle devamlı olarak olumsuz düşüncelere sahip olma, yorucu bir iş hayatı, psikoloji olarak baskı altında olma, aşırı beklenti içerisinde olma ya da devamlı yarış içinde olma gibi durumlar aşırı stres nedenleri olarak gösterilebilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra büyük yaşam değişiklikleri, çok yoğun olma, çalışma ya da okul, ilişki zorlukları, ekonomik problemler, çocuklar ve aile dış stres nedenleri olarak ifade edilebilirken, kronik endişe, karamsarlık, gerçek dışı beklentiler, mükemmeliyetçilik, negatif içsel konuşmalar ve her şeyi uçta düşünme gibi durumlar da stresin iç nedenleri olarak ifade edilmektedir.

Başa Çıkamıyorsanız Psikologdan Destek Alabilirsiniz!

Bireyin stresle başa çıkamaması ne yazık ki çeşitli sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu nedenle sağlık sorunları yaşamak istemeyen bireylerin mutlaka bir uzmandan profesyonel yardım alması ve tedavi görmesi gerekmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Kişiler genellikle bu gibi durumlarda bir psikolog, psikiyatrist ya da terapistten destek almaktadır. Uzmanlar çoğu zaman hastaların neden stres altında olduğu, aşırı stresin kaynağı ve bu gibi konular hakkında önceden araştırma yaparak doğru bir tedavi planı belirlemektedir. Özellikle de uygulana terapi yöntemleri bu konuda oldukça etkili olurken, bu yöntem sayesinde pek çok insan stres anında nasıl mücadele edebileceğini, problemler karşısında mücadeleci bir tavrı sergileyebileceğini öğrenmektedir. Bu şekilde uzun vadede sağlıklı bir yaşam sürdürebilmektedir.


Bir önceki yazımız olan Yükseklik Korkusu (Akrofobi) Nedir? Tedavisi Mümkün mü? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.