Bu içerikte neler var?
Şizoid kişilik bozukluğu, günümüzde sıklıkla rastlanan psikoloji sorunlarından biridir. Psikoloji literatüründe bir tür eksantrik bozukluk şeklinde ifade edilmektedir. Şizoid olan bireyler diğer pek çok insana kıyasla farklı ve normal olmayan davranışlar sergilerken, bu rahatsızlık pek çok insanda sosyalleşmekten kaçınmaya ya da uzak durmaya, ilgisiz ve yoksun bir kişiliğe sahip olmaya neden olabilmektedir. Ancak tüm bunların yanı sıra şizoid kişilik bozukluğu olan kişiler kendine göre toplumda gerektiği ve iyi şekilde de yaşamını sürdürebilmektedir.
Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedenleri
Nedenleri genellikle kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin; bireyin çocukluk döneminde yaşamış olduğu çevresel faktörler, ihmal ya da istismar ve anne – baba ile yaşanmış olan duygusal problemler olarak gösterilebilmektedir.
Çoğu zaman nedenleri ailesel sorunlara dayanmaktadır. Bireyin çocukluğunda aile arasında yaşanan problemler nedeniyle ortaya çıkan bu bozukluk, aile bireylerinin ilgisiz, soğuk ve sevgisiz davranışlara maruz kalan çocuklarda temeli atılmakta ve yetişkinlik döneminde de kendini göstermeye başlamaktadır. Özellikle de yalnız bir çocukluk geçiren bireylerde görülen şizoid kişilik bozukluğuna, anne ve babanın çocuğuna karşı göstermiş olduğu ilgisizlik, sevgisiz tavırlar ve soğukluk neden olmaktadır.
Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Şizoid bozukluğu belirtileri, bu gibi psikolojik sorunların anlaşılmasını sağlamaktadır. Tanı koymaya yardımcı olan bu belirtilerden bahsetmek gerekirse; bireyin yalnızca birinci dereceden akrabaları ile iletişim kurma, akrabalarından, arkadaş çevresinden uzak durma, yalnızlığı tercih etmek, ilişkiye girmekten kaçınma, çevresindekilerin ilgi ve alakasına karşı tepkisiz kalma ve hatta rahatsızlık duyma gibi durumlardır. Bunun yanı sıra ailesinin bir parçası olmadığını düşünme, yakın ilişkilerden uzak durma, devamlı olarak yalnız etkinliklerde bulunma, duygusal durumlarda sürekli tekdüze, yüzeysel ve kopuk olarak devam eden duygulanımlar yaşaması belirtileri arasında yer almaktadır.
Şizoid kişilik bozukluğu tanısı koyulan kişilerin yaşamını daha sağlıklı, sosyal ve kaliteli bir şekilde sürdürebilmesi için mutlaka terapi görmesi gerekmektedir. Bu gibi hastalıklarda en başarılı tedavi yöntemi psikoterapi olurken, bu tedaviler alanında uzman olan psikolog ve terapistler tarafından yönetilmektedir. Bazı durumlarda ise psikiyatristlerden ilaç tedavisi desteği de alınabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.