Bu içerikte neler var?
İstismar, insanların iyi niyetini kötüye kullanma, sömürme olarak bilinmektedir. İstismarın pek çok farklı çeşidi bulunurken, duygusal istismar da bunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum genellikle istismarcının amaç ve çıkarları doğrultusunda karşısındakini kullanması, sömürmesi şeklinde ifade edilirken, duygusal istismarda bulunan kişiler çoğunlukla aile bireyleri, eş, sevgili, iş arkadaşları ve patron olmaktadır. İnsanın psikolojisini olumsuz yönde etkileyen bu durum neticesinde pek çok insan profesyonel destek almak durumunda kalır.
Duygusal İstismar Nedir?
İnsanın özgüvenini zedeleyen, kendisine olan saygısını, değerini, yargılama, bağışlama ve sevgi gibi kavramları yok eden davranışların bütünü olarak tanımlanabilmektedir.
İnsanların karşısındakini kontrol altına almak için fiziksel değil psikolojik şiddet uygulaması durumu olarak da ifade edilebilen istismarda, bir taraf diğer tarafı farklı baskı şekilleri ile kontrol altına almaya çalışmaktadır. Günümüzde de kadının ve hatta çocuğun karşı karşıya kaldığı istismar, aynı zamanda insanın psikoloji olarak çöküşüne neden olabilmektedir.
Duygusal İstismar Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Duygusal istismar belirtileri genellikle kişilere ve çocuklara göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin; devamlı olarak bağırmak, yardım istediğinde reddetmek, ev içerisinde yaşanan şiddete seyirci olmasına neden olmak, eğitim almasını engellemek ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamamak çocuklardaki istismar belirtileri olarak gösterilebilmektedir. Yetişkinlerde ise istismar belirtileri bu gibi durumları kapsayabildiği gibi, aşırı baskı ve otorite uygulamaya çalışmak, herhangi bir konuda psikolojik baskı uygulamak ve sevgisizliğe mahrum etmek gibi durumlar olarak gösterilebilmektedir.
Duygusal istismar yaşayan insanlarda ve çocuklarda görülen semptomlar ise çoğu zaman kendisine karşı sevgi ve saygısını kaybetme, davranışlarda anlık olarak değişme, kendisine karşı kötü sözler sarf etme, istismarcısı hakkında nefretini dile getirme ve korkma gibi durumlardır.
Nedenleri ise çoğu zaman kişiye göre değişiklik göstermektedir. Otorite kurmaya çalışma, hükümdarlık sevdası ve kendi istediğini gerçekleştirebilme üzerine her yolun mubah görünmesi gibi durumlar istismar nedenleri olarak gösterilebilmektedir.
Mutlaka Psikologdan Destek Alınmalı!
Duygusal istismara uğrayan ve psikolojisinde büyük sarsıntılar meydana gelen insanların mutlaka bir psikologdan destek alması gerekmektedir. Eski yaşamına geri dönebilmek, yeniden kendisine olan saygısını, sevgisini ve güvenini kazanabilmek için pek çok psikolog danışanlarına terapi yöntemleri uygulayabilmektedir. Bu sayede istismar mağduru olan insanlar kısa sürede toparlanabilmekte ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Çekingen Kişilik Bozukluğunu Yenmek Mümkün mü? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.