Bağlantıları atla
Okula Yeni Başlayan Çocukla Sınıfa Girmek Doğru mu

Okula Yeni Başlayan Çocukla Sınıfa Girmek Doğru mu?

Okula yeni başlayan çocukla sınıfa girmek ilk günler için doğru bir karar olsa da ilerleyen zamanlarda bağlılık yaratacağı için çocuk açısından olumsuz bir davranış olacaktır. Bu dönemde velilerin dikkatli ve bilinçli davranması gerekir.

Okula Yeni Başlayan Çocuklara Yaklaşım Nasıl Olmalı?

Okula Yeni Başlayan Çocuklara Yaklaşım Nasıl Olmalı?
Okula Yeni Başlayan Çocuklara Yaklaşım Nasıl Olmalı?

Okula yeni başlayan çocuklara karşı ailelerin bilinçli bir şekilde yaklaşım göstermesi gerekir. Bu dönemde ebeveynler süreklilik yaratacak davranışlardan kaçınmalıdır. İlkokula başlayan çocuğun psikolojisi değişkenlik gösterebilir fakat genel olarak çocuklarda kaygı, korku ve endişe olduğu görülmektedir. Dolayısıyla çocuklar içine kapanık davranışlar ve alınganlık sergileyebilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Bu dönemde ebeveynler çocuğa karşı anlayışlı olmalıdır. Çocuklarına okul yaşamıyla ilgili gerekli bilgilerin aktarılması gerekir. İlerleyen dönemler içerisinde okula uyum süreci bakımından problem yaşayabilecek çocuklarda okul fobisi ortaya çıkabilmektedir. Bu fobiyi yenmek için ebeveynler çocuklarını desteklediğini belirtmeli ve daha huzurlu bir aile ortamı oluşturmalıdır.

Okula Başlayan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Nasıl Davranılmalı?
Nasıl Davranılmalı?

Genel olarak okula alışma sürecindeki çocuklarda ani öfke patlamaları, huzursuzluk yaratacak tavırlar, okula gitmemek adına çeşitli bahaneler üretmek, mide bulantısı, baş dönmesi ve istifra etme gibi davranışlar sergilediği görülmektedir. Bu durum çocuğun zihninde tasarlamış olduğu okul sistemiyle ilgilidir. Genel olarak ebeveynlerinin okulda kendilerini terk ettiğine dair bir hisse kapılırlar ve bu his çocukların daha hassas olmasına neden olur.

Ebeveynler bu problemi şiddet ya da baskı yoluyla çözmemelidir. Sınıf öğretmeniyle başarılı bir ilişki kurulmalı, çocuğa sosyalleşme ortamı yaratılmalı ve okul sistemi hakkında bilgi verilmelidir. Gerektiğinde öğretmen önerileri ile hareket etmek ya da psikolog desteği almak da faydalı olacaktır.

İlk Gün Haricinde Çocukla Derse Girmeyin

Yalnızca ilk gün için çocuğunuzla birlikte derse girmeniz doğru bir hareket olacaktır. Bu süreçte uyumu kolaylaştıracaktır fakat sonraki aşamalar için bağlılık yaratacağından bu davranış sürekli bir hale getirilmemelidir. İlkokula başlayan çocuğun psikolojisi bu davranışa karşı bağlılık göstermeye meyillidir. Ebeveynler açısından bu tutum konusunda kararlı davranılmalıdır. “Birkaç gün birlikte derse girerim” denmesi ve uygulanması, belli bir zaman zarfından sonra çocuk açısından daha yıkıcı olabilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım


Bir önceki yazımız olan Anksiyete Nedir? Anksiyete Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.