Bu içerikte neler var?
Hayır diyememek, ne yazık ki günümüzde birçok insanın en büyük sorunlarından biridir. Genellikle insanlarla kurulan bağ ya da ilişkinin zarar görmesinden korkulduğu için ortaya çıkan hayır diyememe hastalığı, çoğu zaman bireyin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Pek çok uzmanın da evrensel yapılsak sorun olarak değerlendirdiği bu durum, aynı zamanda sosyal beceri eksikliği olarak da ifade edilebilmektedir.
Hayır Diyememek Hastalık mı?
Hayır diyememek uzmanlara göre psikoloji ile yakından ilişkili olan bir hastalık ya da yapısal sorundur. “Hayır” diyebilmenin bir sosyal beceri olduğunu ifade eden uzmanlar, hayır diyememenin ise bir hastalık olduğunu da ifade edebilmektedir.
Hayır diyememe hastalığı fizyolojik ve psikolojik problemlere neden olan bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan insanlar çevresindeki yakınları, ailesi, eşi ya da dostu ile problem yaşamamak, çatışmaya girmemek ya da onlara kırmamak adına pek çok şeye hayır diyemezken, bu durum genellikle kişinin kendi yaşamında, gündelik hayatında problemlere eden olabilmektedir. Bu nedenle de mutlaka yeri geldiğinde “hayır” demesini bilmesi, bu hastalığı aşması gerekmektedir.
Hayır Diyememenin Nedenleri
Hayır diyememenin en önemli nedenlerinden biri aşırı vicdanlı olmak olarak gösterilebilmektedir. Bireyin karşısındakine aşırı derecede hassas yaklaşması, kırmaktan, üzmekten korkması ve dolayısıyla vicdan yapıyor olması da bu durumun nedenleri arasında yer almaktadır.
Öte yandan hayır diyememek tamamen güçlü bir irade gerektirdiğinden, hayır diyememek de güçsüz iradeden kaynaklanmaktadır. Üstelik daha çok bağımlı kişilerde ortaya çıkan bu sorun, psikoloji açısından depresif yapıya sahip olan bireylerde de görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda bireyin daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi ve güçlü bir iradeye sahip olabilmesi için mutlaka bir uzmandan destek alması gerekmektedir.
Psikologdan Destek Almayı Düşündünüz mü?
Hayır diyememenin artık yaşamında ciddi sorunlara yol açtığını düşünen her bireyin kesinlikle bir psikologdan destek alması tavsiye edilmektedir. Çünkü bu durum ne yazık ki bireyi güçsüz bir insan kılmakta, iyi niyetinin sömürülmesine neden olmakta ve yaşamının her anında olumsuzluklara neden olmaktadır.
Psikologlar genellikle kendisine bu tür şikayetlerle müracaat eden danışanları için çeşitli terapi yöntemleri uygulamaktadır. Bu yöntemlerin bireye kazandırdıkları ise daha güçlü bir irade ile yapı, yerinde ve doğru kararlar, gerektiğinde hayır diyebilme ve daha mutlu bir yaşam olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Tehlikeli mi? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.