Psikoloji, bir insanın yaşamını kaliteli ve sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi açısından oldukça önemlidir. İnsanlar günümüzde pek çok farklı sebepten psikolojik problemlerle karşı karşıya kalırken, kişilik bozukluğu da bu problemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bireyin içerisinde bulunduğu kültürden aşırı derecede sapmalar göstermesi, devamlı gerçekleşen iç çatışmalar ve davranışlar bütünü olarak tanımlanmaktadır. Genellikle ergenlik ya da genç yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkan ve zaman içerisinde yerleşik bir hal alan bu rahatsızlık, bireylerin yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Hastanın bu gibi bir bozukluktan kurtulabilmesi ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için mutlaka tedavi görmesi gerekmektedir.
Tedavisi mümkün olan bir psikolojik problemdir. Genellikle uzman psikolog, terapist ya da psikiyatristler tarafından yürütülen bu tedavi süreçleri, hastanın durumuna göre ilerleme kaydetmektedir. Normal şartlarda hemen hemen her bir kişilik bozukluğu türü yalnızca bilişsel ve davranışçı psikoterapi gibi yöntemlerle tedavi edilebilirken, durumu ilerleyen hastalarda eş zamanlı olarak psikiyatrist ile beraber ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. Bu süreçte ilerleme kaydedilebilmesi ve kesin bir sonuç alınabilmesi mümkün olacaktır.
Hemen randevunuzu alın, ilk görüşmenizi ayarlayın!
Tedavi süresi normal şartlarda 4 ila 6 yıl arasında değişiklik gösterebilmektedir. Ancak her ne olursa olsun tüm kişilik bozukluğu türlerinde tedavi süresini belirleyen en büyük faktör hastanın kendisidir. Hastanın tedaviyi ve durumunu kabul etmesi, tedaviye istekli olarak gelmesi, hastalığın seviyesi gibi pek çok faktör de yine tedavi süresini etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.
Genellikle kişilik bozukluğu vakalarında hastalar için uygulanan çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda daha çok analitik, dinamik yönelimli yöntemler uygulanırken, son dönemlerde ise uygulanan tek tedavi yöntemi bilişsel davranışçı diyalektik ya da şema terapi yöntemleri haline gelmiştir.
Psikoterapileri yanı sıra hastada görülen kişilik bozukluğu türü de tedavi yöntemini etkileyebilmekte ve ilaç tedavisine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Özellikle de hastanın sıklıkla yaşamış olduğu duygusal dalgalanmalar, yoğun anksiyete krizleri ve yaşamış olduğu depresif dönemler için duygudurum düzenleyici ilaçlar verilebilmektedir. Bu ilaçların dışındaki ilaçlar ise hastanın semptomlarına göre verilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Erkeklerde Sertleşme Güçlüğü Erektil Disfonksiyon Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.