Bu içerikte neler var?
Kaygı bozukluğu, insanların sıklıkla yaşamış olduğu psikoloji sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Normal şartlarda kaygı, insanların yaşamında gayet sıradan ve insani bir durum olurken, aşırı derecede yaşanan kaygı ve anksiyete durumu ise önemli bir psikoloji problemi olarak ifade edilmektedir. Genellikle kişiyi yoğun bir bunalıma ve sıkıntıya sokan, günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen kaygı bozuklukları, mutlaka bir psikolog tarafından müdahale gerektirmektedir.
Kaygı Bozukluğu Neden Olur?
Nedenleri pek çok duruma bağlı olarak gelişebilmektedir. Çoğu zaman kişinin çocukluk ya d genç erişkinlik dönemine dayanan bozukluğun nedenleri, bu dönemlerde yaşanılan travmalar, stres, istismar ya da bunun gibi durumlar olarak gösterilebilmektedir.
Öte yandan pek çok farklı türe sahip olan kaygı bozukluklarının nedenleri, daha çok yaşanan kaygı türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin; travma sonrası stres bozukluğu için kişinin önceden çok sevdiği birini kaybetmesi, deprem, yangın gibi büyük bir felaket yaşaması ya da cinsel istismara uğramış olması birer neden olarak gösterilebilmektedir.
Kaygı Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Kaygı bozukluğu belirtileri de kaygının türüne bağlı olarak değişebilmektedir. Ancak genel olarak incelemek gerekirse; kişinin yalnız kalmaktan ya da karanlıktan korkması, nedensiz yorgunluk, baş ağrısı, yutma güçlüğü, kas ağrıları, nefes alamama, panik atak, aşırı stres ve panik, aşırı heyecan, terleme ya da titreme gibi durumlar bozukluğun belirtileri olarak gösterilebilmektedir.
Bu gibi aşırı kaygı durumları insanların yaşamını olumsuz yönde etkilerken, günümüzde pek çok insan “Kaygı Bozukluğundan Nasıl Kurtulurum?” sorusuna yanıt aramaktadır.
Kaygı Bozukluğundan Nasıl Kurtulurum?
Kaygıdan kurtulmak için uygulanabilecek pek çok yol bulunmaktadır. Bunların başında ise bir psikologdan destek almak gelir. Psikologlar genellikle anksiyete bozukluğu şikayeti ile kendisine müracaat eden danışanlarına terapi yöntemleri uygulamaktadır. Terapi yöntemleri kişinin kaygı nedenlerini anlayama yardımcı olurken, aynı zamanda yoğun kaygı anında nasıl başa çıkılabileceğini de öğretebilmektedir.
Bunun yanı sıra gevşeme teknikleri, zihni boşaltmaya yönelik egzersiz ve aktiviteler, stres yönetimi, olumsuz düşünceleri olumlu olarak değiştirme, destek ağı ve çeşitli egzersizler de Kaygı Bozukluğundan kurtulma yolları olarak gösterilebilmektedir. Bu yollar sayesinde pek çok insan kısa sürede rahatlama sağlayarak kaygı ile başa çıkabilmeyi öğrenmektedir.
Bir önceki yazımız olan Çekingen Kişilik Bozukluğunu Yenmek Mümkün mü? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.