Bu içerikte neler var?
Depresyon, günümüzde en sık karşılaşılan psikoloji sorunlarından biri olarak bilinmektedir. Erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülen bu rahatsızlık, kadının yaşamını olumsuz yönde etkilemekte ve hatta hayatını alt üst edebilmektedir. Bu gibi durumlarda genellikle kadınlarda depresyon nedenleri oldukça merak edilirken, konu ile alakalı çeşitli araştırmalar da yapılmaktadır.
Kadınlarda Depresyon Nedenleri
Yapılan araştırmalar doğrultusunda insanlarda görülen depresyon yüzde 15 civarında olurken, bu rakam kadınlarda yüzde 25’e kadar yükselmektedir. Dolayısıyla kadınlarda depresyon nedenleri hemen hemen her insan için merak konusu haline gelmektedir.
Depresyona giren kadınlar için bilinen en önemli nedenlerden biri de hormonal aktivitelerdir. Hamilelik ve doğum kadınların depresyona girmesi için birer risk olarak gösterilebilirken, bu süreçte yaşanan hormonal değişimler de neden olarak değerlendirilmektedir.
Öte yandan kadının ailesinde yaşanmış bir depresyon öyküsü, 10 yaşından önce yaşanmış bir aile bireyi kaybı, çocukluk döneminde yaşanan çeşitli travmalar ve istismarlar, iş kaybı, ilişki stresi, sosyal desteği kaybetme tehdidi, ayrılık, boşanma ya da çeşitli ilaçlar, depresyona giren kadınlar için birer neden olarak gösterilebilmektedir.
Kadınlarda Depresyon Belirtileri
Kadınlarda depresyon belirtileri çoğu zaman kişiye bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak bu belirtilerden bahsetmek gerekirse;
- Devamlı uyku ya da uykusuzluk durumu,
- Eskiden severek yapılan aktiviteler karşısında ilgisiz ve kaygısız olma,
- Cinsel isteksizlik ya da cinsel istekte azalma,
- Kadının kendisini değersiz ve kimsesiz hissetmesi,
- Yorgun, halsiz ve mutsuz ruh hali,
- Devamlı değişen ruh hali,
- Devamlı ölüm düşüncesi, ölümü dile getirme, intihar düşüncesi ve hatta teşebbüsü, kadınlarda görülen depresyon belirtileri arasında yer almaktadır.
Kendisinde bu gibi belirtiler görülen her kadının bu gibi bir psikoloji sorununun üstesinden gelebilmesi için mutlaka bir uzmana yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda psikolog ve terapistler kadının depresyon sorununun üstesinden gelebilmesi için önemli bir fayda sağlarken uyguladığı bazı tedavi ve psikoterapi yöntemleri de kısa sürede etkisini gösterebilmektedir. Özellikle de bilişsel davranışçı terapi yöntemler depresyon konusunda önemli bir fayda sağlarken, kadının hayatı boyunca karşılaşabileceği psikoloji sorunları karşısında da daha dirençli olabilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle de yaşanan bu tür sorunlarda bir uzman desteğine ihtiyaç duyulmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Tehlikeli mi? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.