Bu içerikte neler var?
Histrionik kişilik bozukluğu toplum içerisinde en sık karşılaşılan ve psikoloji tedavisi gerektiren kişilik bozukluklarından biri olarak yer almaktadır. Türkiye’de de çok sık bir şekilde rastlanmaktadır. Bazı yörelerde bağıra bağıra ağlayan ve bazı durumlarda aşırı tepki gösteren kişilere “histerik” denmektedir. Bu sebeple Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir? sorusunun yanıtı olarak, bu kişilerin yaşadığı kişilik bozukluğuna da Histrionik kişilik bozukluğu denmektedir.
Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir?
Histrionik kişilik bozukluğu nedir sorusuna verilecek en net ve genel cevap; ilgi açlığı duyan ve ilgi çekmek adına her türlü şeyi yapabilecek kişi olacaktır. Kelimenin anlamına bakıldığında “histerik” kelimesinin Yunanca kökenli olduğu ve “rahim” anlamına geldiği görülür. “Histeron” sözcüğünden türemiştir ve Latince’de de “histrio” olarak bilinen “aktör, oyuncu” anlamını taşımaktadır. Kaba bir tabir ile nitelemek gerekirse cinsel açıdan ilgi çekmek isteyen kişidir. Fakat bu bireylerin cinsellik ile bir bağlantısı olmadığı da saptanmıştır.
Bireylerde genel olarak beğenilme, istenme ve ilgi/dikkat çekme arzusu vardır. Gerek dış görünüşleriyle gerek davranış ya da düşünce biçimleriyle toplum içerisinde farklı olarak ilgi çekmek isterler. Bu kişilerde en sık rastlanan durum her hareketlerinin abartılı bir şekilde olmasıdır. Gülerken ağlamaya, ağlarken gülmeye başlayabilirler. Bu nedenle Histrionik kişilik bozukluğu olan kişilerin mutlaka bir psikolog yardımı alması da gerekir.
Histrionik Kişilik Bozukluğunun Tedavisi Var mı?
Bireylerde gençlik yıllarında başlayan bu kişilik bozukluğu ergenlik ile birlikte hızlı bir şekilde ilerlemeye devam eder. 30’lu yaşlara gelen kişiler için Histrionik kişilik bozukluğu daha net bir şekilde tanı olarak konulabilmektedir.
Histrionik kişilik bozukluğu tedavisi yapılmadığı takdirde kendisine dikkat ya da ilgi çekmek adına zarar verebilmektedir. Kendisini güzel ya da yakışıklı bulmayan, övmeyen, beğenmeyen kişilerin yanında olmak istemezler. Eğer herhangi bir durumda reddedilir ya da takdir, teşekkür, beğeni almazlarsa aşırı öfke patlaması yaşayabilirler.
Bireylerin tedavi yöntemleri içerisinde grup ya da bireysel terapi yöntemi bulunmaktadır. Bu terapi yöntemiyle pek çok hastada başarı yakalanmış ve iyileşme belirtileri görülmüştür. Uzman bir hekimden destek alınmadığı takdirde bireylerin intihar eğilimine yatkın olmaları sebebiyle kendilerine zarar vermesi yüksek bir ihtimaldir. Bunu sırf ilgi çekmek için bile yapabilirler. Bu nedenle Histrionik kişilik bozukluğu olan bireylerin yakın çevreleri bilgilendirilmeli ve psikolojik desteğe başvurulmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Çekingen Kişilik Bozukluğunu Yenmek Mümkün mü? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.