Bağlantıları atla
ocuğunuza Kardeş Geliyor Peki Nasıl Söyleyeceksiniz

Çocuğunuza Kardeş Geliyor! Peki Nasıl Söyleyeceksiniz?

Çocuğa kardeşi olacağını anlatma, bazen sanıldığının aksine pek de kolay olmayabilir. Bu gibi durumlarda pek çok çocuk, anne ve babasının ilgisinin, sevgisinin şefkatinin ilgi odağındayken biden tüm bunları kaybedeceği korkusuna kapılabilir. Bu nedenle de bir kardeşi olacağını kabullenme konusunda güçlük çekebilmektedir. Dolayısıyla anne ve babaların çocuğa kardeşi olacağını söylemeden önce onu psikoloji olarak bir kardeşe hazırlamalı ve tüm bu yersiz korkularının önüne geçmelidir.

Çocuğa Kardeşi Olacağı Nasıl Anlatılır?

Çocuğa kardeşi olacağını anlatma çocuk açısından oldukça hassas bir durumdur. Öncelikle ebeveynlerin bu haberi alelade bir zamanda değil de, en uygun zamanı bekleyerek vermesi gerekmektedir. Çocuklarda zaman kavramı yetişkinler gibi işlemezken, onlar için 9 aylık süre oldukça uzun olabilmektedir. Bu nedenle de çocuğa kardeşi olacağını söyleme için hem tüm risklerin atlatıldıktan sonra doğumun kesinleşmesi, hem de sürenin daha kısa tutulması açısından 4 – 5 ay geçmesini beklemek gerekmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Çocuk ile yapılacak en doğru konuşma, onun en sakin, en huzurlu ve psikoloji açısından en rahat olduğu zaman olmalıdır. Anne ve babanın beraberce yapması gereken bu konuşmada ses tonuna ve kurulan cümlelere dikkat edilmelidir. Ebeveynlerin bu konuşmayı ne kadar rahat yaparsa, çocuk da o kadar rahat olacaktır. Konuşma kesinlikle onay alma ya da özür dileme niteliği taşımamalı, yalnızca basit bir dille kardeşi olacağı anlatılmalıdır. Ayrıca kardeşi dünyaya geldiğinde hiçbir şeyin değişmeyeceğinden, sevgini her zaman aynı kalacağından da bahsedilmelidir.

Çocuğunuz Kardeş İstemiyorsa Ne Yapmalısınız?

Kardeş istemeyen çocuk günümüzde sıklıkla karşılaşılan durumlardan biridir. Ancak bu gibi bir durumun çocuğun istediğine bağlı olmadığını ona anlatmak ve kavramasını sağlamak gereklidir. Bir kardeşin olumlu yönlerinden bahsedilip çevresindeki çocuklardan örnek verilmelidir. Ayrıca kardeş istemeyen çocuk için zaman tanımalı ve bu durumu sindirmesi beklenmelidir. Ebeveynler başa çıkamadıkları durumlarda ise mutlaka bir psikologdan destek almalıdır.

Psikolog, genellikle kardeş istemeyen ve hatta bu durumu psikolojik olarak içselleştiren çocuklar için uyguladığı terapi yöntemleri sayesinde bu durumu daha kolay kabullenebilmelerine yardımcı olmaktadır. Üstelik çocukları yeni bir kardeşe hazırlayabilmekte ve iyi bir abi ya da abla olması konusunda ikna edebilmektedir.


Bir önceki yazımız olan Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu Tehlikeli mi? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.