Bu içerikte neler var?
Dissosiyatif bozukluk diğer bir ismi ile ayrışma bozukluğudur. Birey hafızasını kontrol edememekte ve anılarını, kişisel bilgilerini depolamakta zorlanmaktadır. Zihinsel bir sorundur ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi yöntemleri içerisinde terapi, ilaç tedavisi ve kısa ya da uzun süreli olarak hastaneye yatırılma gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Dissosiyatif Füg ve İlişkiler
Dissosiyatif bozukluk yaşayan bireylerde belli süreli olarak kişisel kimliklerini kaybetmektedirler. Bir sabah uyandığında “Selin Korkmaz” olan kişi ertesi sabah kendisine yeni bir kimlik yaratıp Selin karakterini hafızasından silebilmektedir.
Bu durum dürtüsel olarak meydana gelmektedir. Gittikleri yerleri, tanıştıkları insanları, evlerinin adresini ya da kişisel kimliklerini geçici olarak unutabilmektedir. Dışarıdan bu insanlara bakıldığında herhangi bir psikoloji rahatsızlığı içerisinde olduğu anlaşılmaz. Çünkü bireyler tuhaf bir görünüm ya da davranış sergilemez ve bu rahatsızlığa sahip olduklarını da belli etmezler. İnsan ilişkilerinde başarılıdırlar. Karşılarındaki insana göre yeni bir kimlik yaratmaları hiç zor olmayacaktır.
Dissosiyatif Füg ve Evlilik
Dissosiyatif füg ve evlilik konusunda bireylerin hassas olması gerekir. Birey her güne başka bir birey olarak uyanabilir. Aynı zamanda bireylerde evden ya da günlük faaliyetlerinden uzak kalma isteği de oluşabilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan bireylerle anlaşması zor olduğu için evlilik yaşamını sürdürmek oldukça zordur.
Dissosiyatif füg ve ilişki konusunda mutlaka uzman bir hekimin desteği alınmalıdır. Bu kişilere karşı bireylerin nasıl yaklaşması gerektiği yakın çevrelerine bildirilmelidir. Hafıza geçici olarak kaybolacağı gibi uzun süreli de yaşanabilmektedir. Hafızanın ne zaman geri geleceği ya da yenileneceği belli olmadığı için birey her zaman için gözetim altında tutulmalıdır.
Dissosiyatif Füg ve Tedavisi
Dissosiyatif füg tedavisi mutlaka uzman bir hekim desteğiyle yapılmalıdır. Tedavi altına alınan bireyin hangi seviyede olduğu belirlenmeli ve tedavi bireyin hastalık derecesine göre gerçekleştirilmelidir.
Genel olarak psikoloji kimlik karmaşası yaşadıkları için düzenli bir yaşamdan bahsedilmesi zordur. Dolayısıyla bireyler, sosyal, akademik ve iş yaşamlarının dengesini kurmakta da zorlanacaklardır. Bireylerin düzenli bir yaşamı olmaması da hastanın durumunu negatif yönde etkileyebilecek bir durumdur. Dolayısıyla uzman bir psikolog yardımının alınması şarttır.
Bir önceki yazımız olan Çekingen Kişilik Bozukluğunu Yenmek Mümkün mü? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.