Bu içerikte neler var?
Çekingen kişilik bozukluğu, son yıllarda oldukça sık görülen kişilik bozukluğu türlerinden biridir. Psikoloji ile yakından ilişkili olan ve insanların günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen kişilik bozukluğu, bireyin kendisini huzursuz, mutsuz ve depresif hissetmesine neden olabilmektedir. Üstelik bu gibi bir psikoloji sorunu ile karşı karşıya olan bireyler kendisini değersiz hissetmekte, olumsuz değerlendirmelere ve eleştirilere karşı aşırı hassas olabilmektedir. Çoğu zaman bireyin yetişkinlik döneminde ortaya çıkan bu durum genellikle çocukluk döneminde takdir ve onay görmemiş, daha çok dışlanmış olan bireylerde görülmektedir.
Çekingen Kişilik Bozukluğu Nedir?
Günümüzde sıklıkla görülen kişilik bozukluklarından biridir. Bireyin gerek toplum içerisinde gerekse aile arasında her türlü konuda çekingen davranışlar sergilemesi, depresif, mutsuz ve değersiz hissetmesine neden olan bir durum olarak ifade edilebilmektedir.
Çekingen Kişilik Bozukluğu Nedenleri
Çekingen kişilik bozukluğu nedenleri hakkında henüz kesin bir kanıya varılamamışken, bu durum çoğu zaman kişiye bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Öte yandan genetik, sosyal, psikolojik ve bu gibi faktörlerin de çekingenlik nedenleri arasında yer almaktadır. Özellikle de biyolojik faktörlerin bu gibi bir durum üzerinde etkili olduğu düşünülürken, daha çok çocukluk döneminde yaşanan durumların etkisi de oldukça büyüktür. Örneğin; bireyin çocukluk ya da ergenlik döneminde yaşadığı pek çok anksiyete durumu, utangaçlık ve bu gibi durumlar da bu kişilik bozukluğu üzerinde etkili olabilmektedir.
Tüm bunların yanı sıra bireyin çocukluk döneminde yaşamış olduğu dışlanma, ihmal ve akranları tarafından reddedilmesi de yine yetişkinlik döneminde çekingen kişilik bozukluğu riskini artırabilmektedir.
Çekingen Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Çekingen kişilik bozukluğu belirtileri de tıpkı nedenlerinde olduğu gibi bireye bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak bu durumun belirtilerinden bahsetmek gerekirse;
- Bireyin reddedilme karşısında gereğinden fazla hassasiyet göstermesi,
- Eleştirilmekten korkması,
- Samimi duygulardan kaçınması,
- Toplum içine girmekte ve söz hakkı almaktan kaçınması,
- Kendisini yetersiz görmesi,
- Kendisine ve çevresindekilere güvenmemesi,
- Düşük benlik saygısı,
- Sosyal ortamlarda aşırı utangaçlık ve anksiyete gibi durumlar çekingenlik belirtileri arasında yer almaktadır.
Kendisinde bu gibi belirtiler görülen bireylerin daha sağlıklı ve aktif bir yaşam sürdürebilmesi için mutlaka bir psikolog ya da terapistten destek alması önerilmektedir. Bu sayede uygulanan terapi yöntemleri ile özgüveni yerine gelen ve çekingenlik durumundan kurtulan bireyler daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürdürebilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Şirketinizin Psikoloğa İhtiyacı Var mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.