Bağlantıları atla
ocuğunuzun Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız

Çocuğunuzun Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız?

Çocuğun yalan söylemesi, günümüzde pek çok ailede görülen durumlardan biridir. Bu durumun alışkanlık haline gelmemesi ve ilerleyen süreçlerde yaşamını olumsuz yönde etkilememesi içinse mutlaka ebeveynlerin durumu fark edip erken müdahalede bulunması gerekmektedir.

Çocuğunuzun Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız?

Çocuğunuzun Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız?
Çocuğunuzun Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız?

Çocuğunuzun yalan söylediği çeşitli şekillerde kendisini belli edebilmektedir. Özellikle de vücut dili çocuğun yalan söylediğini gösterirken, ebeveynlerin bu durum karşısında dikkatli ve hassas olması gerekmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Çocuğunuzun yalan söylemesi pek çok farklı belirti ile anlaşılabilmektedir. Örneğin; kendisine sorduğunuz basit bir soru karşısında cevap verirken bile beklemesi ya da duraksaması, doğru cevabı verip vermediğinden emin olmasını göstermektedir. Bunun yanı sıra sorulan sorunun cevabının alınamaması, bunun yerine konuyu değiştirmeye çalışıp alakasız şeylerden bahsediyor olması da yalan söyleyen çocuk habercisi olarak gösterilebilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra bir çocuğun normalden daha yüksek ve tiz bir sesle konuşması, hızlı konuşması, günlük hayatında hiç kekelemezken aniden kekelemeye başlaması, göz teması kurmaktan kaçınması ve gözlerini devamlı farklı alanlara çevirmesi, konuşma esnasında sizden uzak duruyor ve mesafesini koruyor olması da yine çocukların yalan söyleme alışkanlığı olduğunu gösterebilmektedir. Fakat yine de bu gibi durumların her zaman için yalan söyleme belirtisi olarak kabul edilemeyeceğini de bilmek gerekir. Dolayısıyla direkt olarak bir kanıya varmadan önce çocuğu rahatsız eden şeyin ne olduğunu öğrenmeye çalışmak önemlidir.

Yalan Söyleyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Nasıl Davranılmalı?
Nasıl Davranılmalı?

Yalan söyleyen çocuğa karşı yaklaşım şekli oldukça önemlidir. Öncelikle direkt olarak çocuğu suçlamak yerine neden yalan söylediğinin araştırılması gereklidir. Bazen bu durum çocuğun psikolojisi ile alakalı olabileceği gibi, herhangi bir rahatsızlık nedeniyle de olabilmektedir. Bu nedenle ilk olarak yalan söyleme nedenini bulmak ve her koşulda ebeveyninin yanına korkmadan gelmesini sağlamak gerekir.

Öte yandan yalan söyleyen çocuklara asla “yalancı” ithamında bulunmamak ve öfkelenip cezalandırmamak gerekir. Bu gibi durumlarla başa çıkamadığınız takdirde bir psikologdan profesyonel destek alabilirsiniz.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Çocuklardaki yalan söyleme durumunun psikoloji ya da herhangi bir sebebe dayandığı hakkında araştırmalarda bulunan psikologlar, çocuk için en doğru tedavi ve terapi yöntemini belirleyerek kısa sürede bu sorunun üstesinden gelebilmektedir. Dolayısıyla ne yapacağını bilemeyen ebeveynler için en doğru adım bir uzmana başvurmak olacaktır.


Bir önceki yazımız olan Histrionik Kişilik Bozukluğu İlişkileri Nasıl Etkiler? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.