Bağlantıları atla
Bulimia hastaligi tedavi edilmezse ne olur

Bulimia Hastalığı: Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bir tür yeme bozukluğu olarak bilinen bulimia hastalığı, genellikle genç yaşlardaki kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Psikoloji ile bağlantılı olan bu yemek bozukluğu, çoğu zaman 18 – 24 yaş aralığındaki özgüveni düşük olan, genellikle vücut ve kilo değerlerini aşırı derecede önemseyen, devamlı olarak diyet yapan ve sosyal çevresinden yeteri kadar takdir görmeyen kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Psikoloji literatüründe bulimia nevroza hastalığı olarak da bilinen bu yeme bozuklukları, bireyin yaşamını olumsuz yönde etkilediğinden kesinlikle tedavi edilmesi gerekmektedir. Üstelik tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara da yol açabilmektedir.

Bulimia Hastalığı Nedir?

Bulimia Hastalığı Nedir?
Bulimia Hastalığı Nedir?

Bireyin düzenli ve sağlıklı beslenmeye yönelik kontrolünü yitirdiği ve aşırı miktarda besin tükettiği yemek bozukluklarına bulimia hastalığı adı verilmektedir. Bu tür yeme bozuklukları ile karşı karşıya olan bireyler daha sonrasında aşırı kilo alımını engelleyebilmek için kusma, temizleme gibi çeşitli yöntemlere müracaat edebilmektedir. Bu hastalığa sahip olan birçok bireyde ayrıca anoreksiya de bulunmaktadır.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Bulimia Hastalığı Nasıl Başlar?

Nasıl Başlar?
Nasıl Başlar?

Pek çok farklı etkene bağlı olarak başlayabilmektedir. Bulimia hastalığı nedenleri ise çoğunlukla psikoloji ile bağlantılı olurken, bireyin yaşadığı özgüven eksikliği, kiloya karşı aşırı takıntılı olma durumu, küçük yaşlarda fiziksel görüntüsü ve kilosu ile alakalı olarak yaşadığı travmalar bu duruma neden olabilmektedir.

Bulimia hastalığı belirtileri de çoğu zaman bireye bağlı olarak değişiklik gösterirken, bireyin yeme düzeni ve alışkanlıklarından memnun olmaması, fiziksel özellikleri, kilosu ve beslenmesi ile alakalı olarak yaşadığı kaygılar, gizliden yemek yemesi ve yediklerini kusması, yeme krizleri yaşaması bu durumun belirtileri olarak örneklendirilebilmektedir.

Bulimia Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bulimia tedavisi kolay olan ve bir o kadar da önemli olan bir psikolojik sorundur. Bulimia tedavi edilmezse ciddi sorunlara da yol açabilmektedir. Örneğin; belli bir süre sonrasında birey yemek yemek ve beslenmekten tümüyle uzaklaşabilmekte, aşırı derecede kilo kayıpları ortaya çıkabilmekte ve bununla beraber pek çok sağlık sorunu da ortaya çıkabilmektedir.

Genellikle psikolog ve psikiyatristler tarafından tedavisi yürütülen çeşitli psikoterapi yöntemleri uygulanmaktadır. Özellikle de bilişsel davranışçı terapi yöntemi bu tür hastalıklarda oldukça etkili olabilmektedir. Fakat bu yöntem yeterli gelmediğinde psikodinamik yaklaşım dikkate alınarak da bir tedavi süreci planlanabilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım


Bir önceki yazımız olan Paranoid Kişilik Bozukluğu Kimlerde Görülür? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.