Bu içerikte neler var?
Aşırı cinsel istek, psikoloji literatüründe hiperseksüalite olarak bilinen bir psikolojik problemdir. Günümüzde bazı insanlarda görülebilen bu problem, insanların günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyebilmekte, dolayısıyla önüne geçilmesi gerekmektedir.
Aşırı Cinsel İstek Nedir?
Aşırı cinsel istek; bireyin cinsel birliktelik açısından normalden çok daha yüksek düzeyde cinsel arzu duyması ya da bu yönde davranışlar sergilemesi olarak tanımlanabilmektedir. Bu gibi bir psikoloji sorunu ile karşı karşıya olan bireyler, bir günde onlarca kez cinsel birliktelik ihtiyacı hissetme ve dolayısıyla mastürbasyon yapmaktadır.
Bir tür öznel sınıflandırma olarak da ifade edilebilen aşırı cinsel istek ya da hiperseksüalite, cinsel isteğin tanımını yapmak güç olduğundan bu sınıflandırmaya dahil edilmektedir. Ayrıca kültürel normlar da bu problemi belirleyen unsurlar arasında yer alırken, cinsel normallik toplumlar arasında değişiklik gösterebilmektedir.
Aşırı Cinsel İstek Nedenleri
Aşırı cinsel istek nedenleri de kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak bakıldığında kimyasal dengesizlikler bu durumun en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilebilmektedir. Bu tür dengesizlik yaşayan insanlar alkol ve madde kullanımına ya da cinsel ilişkilere yönelebilmektedir. Öte yandan hiperseksüalite nedenleri konusunda kesin bir kanıya varılamazken, çevresel, genetik ya da psikolojik faktörlerin bu duruma etkisi olduğu da ifade edilebilmektedir. Örneğin; tiroid ve böbrek üstü bezlerinin gereğinden fazla çalışması, eşler arasındaki cinse uyumsuzluk, hormonal bozukluklar ya da tüberkloz hastalığı gibi durumlar, bu durumun nedenleri arasında yer almaktadır.
Öte yandan aşırı cinsel istek belirtileri konusunda da birkaç örnek göstermek gerekirse; bireyin günde pek çok kez mastürbasyon yapması ya da ilişki isteği hissediyor olması, hiperseksüalitenin en önemli belirtileridir.
Aşırı Cinsel İstek Nasıl Önlenir?
İnsanların günlük yaşamını büyük ölçüde etkileyen ve olumsuzluklara yol açan aşırı cinsel isten durumu, tedavi gerektiren bir durum ya da rahatsızlık olarak değerlendirilebilmektedir. Bu gibi durumlarda bireylerin tedavi için müracaat edeceği uzman psikolog olurken, psikolog genellikle danışanının yaşamış olduğu bu problem hakkında araştırma yapmakta ve buna göre bir tedavi belirlemektedir. Günümüzde bu alanda tercih edilen çeşitli terapi yöntemleri oldukça etkili olurken, birey bu durumla nasıl başa çıkabileceğini öğrenmekte ve uzun vadede probleminin üstesinden gelebilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Psikolojik Şiddete Maruz Kalıyorum! başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.