Bu içerikte neler var?
Bağımlı kişilik bozukluğu, kişinin kendisini geri plana atması ve daima karşısındaki bireye göre günlük ihtiyaçlarını gidermesi, hislerini kontrol etmesidir. Bu kişilik bozukluğunda bireyler yaşamlarının temeli olarak karşılarındaki insanı görür ve daima bu kişiye öncelik verirler. Kendilerine hiçbir şekilde güvenleri olmaz ve yalnız kalmaya karşı aşırı hassastırlar. Bağımlı kişilik bozukluğu tedavisi mutlaka uzman bir hekim yardımıyla yapılmalıdır.
Bağımlı Kişilik Bozukluğu Evliliği Nasıl Etkiler?
Bağımlı kişilik bozukluğu evlilik ya da evlenme aşamasında daha da artış gösterir. Bireyin işe gitmesine bile bir süre sonra karşı olurlar. Psikoloji bakımından aşırı hassas olmaları ve yalnızlığa karşı aşırı tepki vermeleri, evlilik yaşamlarında da problemler yaratır. Her bireyin kendisine ait bir yaşam ve sosyal alanı olmalıdır. Fakat birey buna izin vermez ve kendisi nasıl karşısındaki insana bağlı ise onunda öyle olmasını ister. Belli bir zaman zarfından sonra karşısındaki bireyi yaralayabilir, psikolojik ve fiziki yönden zarar verebilirler.
Bağımlı Kişilik Bozukluğu Cinselliği Nasıl Etkiler?
İlişkide bağımlı kişilik bozukluğu yaşayan bireylerin cinsellik yaşantısı karşı taraf açısından oldukça iyidir. Çünkü bu bireyler cinsel anlamda kendilerinin değil, karşı tarafın tatmin olmasını istemektedir. Fakat, ilerleyen zamanlarda bu durum da problem yaratabilmektedir. Eğer karşılarındaki bireyi tatmin edemediklerini görürlerse büyük bir öfke ya da sinir patlaması yaşayabilir, kendilerine ya da partnerlerine zarar verebilirler. Bağımlı kişilik bozukluğu tedavisi bu nedenle bir tek hastaya yönelik değil hastanın hayatındaki bireylerle gerçekleştirilmelidir.
Bağımlı Kişilik Bozukluğu Tedavisi için Ne Yapmalısınız?
Bu kişilik bozukluğunda bireyin ruhsal ve psikoloji açısından destek alması şarttır. Bu destek uzman biri tarafından verilmelidir. Genel olarak hastalara ilaç tedavisi uygulanmaktadır çünkü bireyler duygularını ve fikirlerini kontrol altında tutamazlar. Hastanın kişilik bozukluğu derecesine bağlı olarak psikolog gerekli yönlendirmeyi yapacaktır. Hasta bireyle birlikte mutlaka partnerin de tedavi görmesi gereklidir. Grup terapi ya da bireysel tedavi yöntemleriyle de ilerlenebilmektedir. En doğru tedavi yöntemini hekim verecektir.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.