Bu içerikte neler var?
Kişilik bozuklukları, günümüzde pek çok insanda görülebilen psikoloji sorunlarından biridir. Pek çok farklı türe sahip olan bu bozukluklardan biri de şizoid kişilik bozukluğudur. Bir çeşit eksantrik bozukluk olarak ifade edilen şizoid kişilik bozukluğu, insanlarda farklı davranışlar sergilenmesine neden olmaktadır. Kendisine bu hastalığın tanısı koyulan kişilerde sosyal faaliyetlerden uzak duran, ilgisiz ve yoksun bir kişilik yapısı görülebilmektedir. Bunun yanı sıra insanın yaşamını büyük ölçüde alt üst etmeye yeten bu hastalık, mutlaka psikoloji uzmanları tarafından tedavi gerektirmektedir.
Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?
Günümüzde de karşılaşılması mümkün olan ve kesinlikle bir tedavi gerektiren ruhsal problem olarak tanımlanmaktadır. Genellikle bireyin çocukluk döneminde kendisine karşı sergilenen davranışlar nedeni ile ortaya çıkan bu tür kişilik bozukluğu, bireyin yaşamını ciddi ölçüde olumsuz olarak etkilemektedir.
Kendisine bu hastalığın tanısı koyulan kişiler, sosyal aktivitelerden, yeni insanlar tanımaktan ve anlamlı ilişkiler kurmaktan kaçınmaktadır. Asıl duygularını saklayıp daha çok yüzeysel duygularla yaşamını sürdüren hastalar, aynı zamanda toplumda yer almaktan kaçınmakta, kendisini hayattan soyutlayarak yaşamını sürdürmektedir.
Şizoid Kişilik Bozukluğu Ne Değildir?
Sanıldığının aksine bir şizofreni değildir. Şizofreni; bireyin gerçekle alakası olmayan bir hayal dünyasında yaşaması, duygu ve düşüncelerinde önemli değişiklikler meydana gelmesi durumudur. Şizoid kişilik bozukluğu ile alakası olmayan bu durum, birbirleri ile aynı değildir.
Şizoid olan insanların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebilmesi için mutlaka tedavi olması gerekmektedir. Yalnızca uzman hekimler tarafından yürütülen şizoid kişilik bozukluğu tedavisi, çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan en önemli ve başarılı yöntem ise terapi olarak ifade edilmektedir. Genellikle bu gibi hastalarda bilişsel davranışçı psikoterapi ya da grup terapisi uygulanırken, bazı durumlarda ilaç tedavisine de müracaat edilebilmektedir.
Şizoid Kişilik Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Çeşitli belirtilerle anlaşılabilmektedir. Bu belirtiler ise; bağlanmaktan kaçınmak, sosyal aktivitelerden uzak durmak, donuk ve kayıtsız görünmek olarak örneklendirilebilmektedir.
Nedenleri çoğunlukla çocukluk dönemindeki çevresel faktörler, yine bu dönemde ihmal ya da istismara uğramış olmak, ebeveynlerle yaşanmış sorunlar olarak gösterilebilmektedir. Bu gibi bir kişilik bozukluğuna sahip olan bireylerin mutlaka bir psikologdan destek alması gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.