Bu içerikte neler var?
Şizotipal kişilik bozukluğu, günümüzde insanlarda görülen çeşitli kişilik bozukluklarından biridir. Bir çeşit eksantrik kişilik bozukluğu olarak da ifade edilen bu durum, hastaların yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Üstelik mutlaka bir uzman psikolog tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.
Bu rahatsızlığa sahip olan bireyler, genellikle şiddetli bir sosyal anksiyete, derealizasyon, paranoid düşünceler, düşünce bozukluğu, geçici bir psikoz ve genellikle olağan dışı inanışlara maruz kalmaktadır. Üstelik bu kişiler zor ilişki ve iletişim kuran, egzantrik, olağan dışı özelliklere sahip olan kişilerdir. Örneğin; referans fikirlerine sahip olması, davranışlarını tetikleyen ve içinde bulunduğu kültürle alakası olmayan inanışlara, değerlere ve davranışlara sahip olması, bedensel illüzyonları olması, birinci dereceden akrabaları dışında kimseyle iletişime geçmemesi ve toplumsal anksiyete yaşaması belirtileri olarak ifade edilebilmektedir.
Şizotipal Kişilik Bozukluğu Nedenleri
Nedenleri genellikle aileye dayanmaktadır. İnsan psikolojisinin olumsuz yönde seyretmesi ile ortaya çıkan bu sorun, kalıtımsal ve çevresel faktörlerden dolayısı meydana gelmektedir. Bu alanda yapılan araştırmalara göre, genetik ve çevresel faktörler en bilindik nedenleri olurken, bu etkenler sebebiyle kişilik bozukluğu zaman içerisinde bu şekilde seyrini sürdürebilmekte ya da kronik şizofreniye dönüşebilmektedir. Toplumun yaklaşık olarak yüzde 3’ünde görülen bu rahatsızlık, akrabalarında bu gibi sorun yaşayanlarda daha sık görülebilmektedir.
Şizotipal Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Şziotipal kişilik bozukluğu tedavisi gerçekleştirilmediğinde şizofreniye kadar uzanabilmektedir. Bu nedenle de hastaların durumunu kabul ederek kısa sürede tedaviye başlaması gerekmektedir.
Şizotipal kişilik bozukluğu için psikologlar tarafından çeşitli tedavi yöntemleri uygulanırken, hastanın psikoloji olarak kendini bu tedaviye hazırlaması ve süreci kabullenmesi önemlidir. Diğer pek çok kişilik bozukluğunda olduğu üzere bu türde de psikoterapi yöntemi sıklıkla uygulanırken, bu yöntem sayesinde hastanın batıl ve sıradışı inançları üzerinde çalışmalar yapılabilmektedir.
Çoğu zaman terapi görmeye başlayan hastaların kısa süre içerisinde çevresi ve yakınları ile iyi ilişkiler kurabilmek için pozitif düşünceler edindiği gözlemlenmektedir. Aşırı düzeyde olan hastalar için ilaç tedavisine de başlandığında daha sağlıklı bir tedavi süreci yürütülmekte ve hastanın olabildiğinde yakın bir tarihte yeniden hayata kazandırılması sağlanabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.