Sınav kaygısı, günümüzde pek çok öğrencinin sıklıkla karşılaşmış olduğu psikoloji sorunlarından biridir. Okul hayatını ve başarıları olumsuz yönde etkileyen kaygı, mutlaka üstesinden gelinmesi gereken bir durumdur. Kişinin öncesinde öğrenmiş olduğu bilgi ve birikimleri sınav esnasında etkili bir şekilde kullanmasına engel olan bu yoğun kaygı hali, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla bu gibi durumlarda mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.
Sınav Kaygısı Nedenleri
Sınav kaygısı nedenleri pek çok duruma bağlı olarak gelişebilmektedir. Gerçekçi olmayan düşünce şekillerine sahip olmak bu kaygısına neden olan en önemli sorunlardan biri olarak değerlendirilirken, bunun yanı sıra bunalıma eğilimli kişilik yapısı mükemmeliyetçilik, sınava gereğinden fazla anlam yükleme, rekabetçi olma ya da sosyal çevrenin baskı ve beklentileri de bu yoğun kaygıya neden olabilmektedir.
Hemen randevunuzu alın, ilk görüşmenizi ayarlayın!
İnsanlara öğrendiklerinin uygulayamama, düşünceleri organize etmede güçlük çekme, dikkat eksikliği, sınav içeriğine odaklanamama, gerçekçi olmayan beklentiler ve bunun gibi olumsuz sonuçlara neden olurken, kişinin mutlaka kaygı ile başa çıkmak için çeşitli yöntemleri uygulaması ya da destek alması gerekmektedir. Aksi takdirde istemediği sonuçlarla karşılaşabilir.
Yenmek Mümkün mü?
Sınav kaygısı belirtileri genellikle sınav öncesinde huzursuzluk, tedirginlik, çalışmaya isteksizlik, başarısızlık korkusu, ağız kuruluğu, titreme, dikkat ve konsantrasyonda bozukluk gibi durumlardır. Bu gibi durumlarla karşı karşıya olan kişilerin öncelikle kaygıyı yenmek için çalışması gerekmektedir. Bu çalışmalar sayesinde kaygısının üstesinden gelinerek başarı elde edebilmek mümkündür.
Kaygısını yenmek üzere geliştirilen pek çok yol bulunmaktadır. Öncelikle kişi düşünce ve beklentilerini sorgulamalı ve gerçekçi olan beklentilere sahip olmalıdır. Bunun yanı sıra nefes egzersizleri, meditasyon, spor yapmak, gevşeme egzersizleri, kaygıyı bastırmak yerine onu tanımaya ve kabul etmeye çalışmak, düşünceleri durdurma tekniği, dikkati farklı noktalara toplayabilme gibi durumlar sınav kaygısıyla başa çıkabilmenin yolları arasında yer almaktadır.
Tüm bunların yanı sıra sıvan kaygısı ile başa çıkamayan öğrenciler için en iyi yollardan biri de bir psikologdan destek almak olacaktır. Genellikle psikologlar kendisine bu kaygı durumu ile müracaat eden danışanlarına uygun terapi yöntemleri belirlemekte ve kişinin sorununun üstesinden gelebilmesine yardımcı olmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Çocuğunuzun Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.