Bu içerikte neler var?
Sağlıksız Anne Çocuk İlişkisi psikoloji açısından ciddi anlamda karmaşık olan durumlardan biridir. Günümüzde birçok ailede sağlıksız anne çocuk ilişkisi görebilmek mümkündür. Bebekler annenin ilgisine, sevgisine, şefkatine ve bakımına muhtaç bir halde dünyaya gelmektedir. Çocuk bir taraftan büyüyüp gelişirken, diğer taraftan bağımsızlığını oluşturmaktadır. Bu süreçte ise annenin psikoloji ve duygusal olarak desteğini, bakımını, ilgisini ve sevgisini görmeyi arzulamaktadır. Annenin bu süreçte çocuğu adına kararlar vermesi, sürekli olarak kontrol edici bir yapıda bulunması sağlıksız anne çocuk ilişkisi olarak gösterilebilirken, bu durum çocuğun gelişimini de olumsuz yönde etkilemektedir.
Sağlıksız Anne Çocuk İlişkisinin Evliliğe Etkisi
Sağlıksız anne ve çocuk ilişkisi çoğu zaman çevredeki diğer ilişkileri de olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle de sağlıklı bir şekilde oluşturulamayan anne çocuk ilişkisinin evliliğe etkisi oldukça büyüktür. Örneğin; evli bir çocuğun eşinden önce annesine öncelik tanıması da sağlıksız bir ilişki olarak gösterilebilmektedir. Buna göre sağlıksız bir anne çocuk ilişkisi beraberinde diğer sağlıksız ilişkileri de getirebilmektedir.
Sağlıklı Bir İlişki İçin Neler Yapılabilir?
Sağlıklı bir ilişkinin tesis edilebilmesi tamamen anne ile çocuğa bağlı bir durumdur. Annenin çocuğa davranışları kendisinden ziyade çocuğun menfaati yönünde olduğunda sağlıklı bir ilişki kurabilmek mümkündür. Bunun yanı sıra çocuğun anneye davranışları da yine her iki tarafın menfaati yönünde olmalıdır. Bu durumuna bir örnek göstermek gerekirse; çocuk annesi hakkında bildiği şeyi üzüleceğini bilse dahi açık bir şekilde ona söylemelidir. Çünkü annesinin bu üzüntüyü aşabilecek bir yapıya sahip olduğunu bilmektedir.
Evliliklerde ve anne çocuk ilişkilerinde sağlıklı bir ilişki kurabilmek için yapılması gereken pek çok şey bulunmaktadır. Örneğin; bir sorun olduğunda bunu kabul ederek profesyonel destek almak, sınırları belirleyerek küçük adımlarla sınır ihlalini ortadan kaldırmak, çocukların tercihlerine saygı duymak, güçlü ve hassas bir evlat yetiştirebilmek adına boğmadan, onun sınırlarını aşmadan yakın durmak gibi durumlar sağlıklı bir anne çocuk ilişkisi için yapılabilecekler arasında yer almaktadır.
Sağlıklı Bir İlişki İçin Profesyonel Destek Alabilirsiniz!
Öte yandan anne ile çocuk arasında sağlıklı bir ilişki kurulabilmesi için bir psikolog ya da terapistten profesyonel destek almak da oldukça faydalı olacaktır. Uzmanlar bu doğrultuda aile için terapi seansları uygulamakta ve aile içinde ilişkilerin güçlendirilmesi, sağlıklı bir hale getirilebilmesi için yardımcı olmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Hayır Diyememek Hastalık mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.