Bu içerikte neler var?
Her insan için en önemli faktörlerden biri olarak değerlendirilen özgüven, hayatın zorlukları karşısında savaşabilmek, problemlerle gerçekçi olarak mücadele edebilmek ve özellikle de başarı elde edebilmek açısından oldukça gerekli ve önemli bir faktördür. Öte yandan hayatın ciddi sorunları ile mücadele edebilme kapasitesine sahip olma ve mutluluğu hak eden bir birey haline gelebilme tecrübesi olarak da ifade edilebilen psikolojik özgüven eksikliği, psikoloji ile yakından ilişkisi olmasıyla bilinmektedir. Dolayısıyla insana güç ve enerji sağlamakta, daha fazla emek harcamaya teşvik gibi konularda özgüvene ihtiyaç duyulmaktadır.
Özgüven Eksikliği Neden Olur?
Özgüven eksikliği pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Genellikle çocukluk döneminde gelişen ve bireyin psikolojisi ile bağlantılı olan bu durum, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Örneğin;
- Ebeveynlerin çocuğa karşı tutum ve davranışları,
- Anne babanın boşanmış olması,
- Anne babadan birinin maddi açıdan sıkıntı çekmesi,
- Bireyin zeka düzeyi,
- Ağır cezaya ile geçen bir çocukluk dönemi,
- Genel olarak hayatta ya da okulda sahip olduğu başarı gibi durumlar özgüven eksikliği nedenleri olarak gösterilebilmektedir.
Bireyler özgüven eksikliği nedenlerinden biri ya da birkaçı nedeniyle özgüven eksikliği yaşayabilmektedir. Bu gibi durumlarda yaşam standartları yüksek bir hayat sürdürebilmek ve özgüven kazanmak için de bir uzmandan destek alınması gerekmektedir.
Özgüven Eksikliği Belirtileri
Özgüven eksikliği belirtileri çoğu zaman kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bireyin utangaç olması, suçluluk hissetmesi, kendini başarısız, değersiz ve yetersiz görmesi, toplum karşısına çıkmaktan kaçınması, asosyal olması, yeni arkadaşlıklar edinmekten, hor görülmekten korkması ya da bazı depresyon semptomları özgüven eksikliği belirtileri olarak örneklendirilebilmektedir.
Kendisinde bu gibi belirtiler görülen bireylerin kaybedilen özgüven kazanımı için profesyonel bir destek alması önerilmektedir.
Psikolojik Özgüven Nasıl Kazanılır?
Psikolojik özgüven eksikliği insanların yaşamını olumsuz yönde etkileyen, yaşam standartlarını düşüren bir durumdur. Bu nedenle de özgüven eksikliği yaşayan pek çok insanın bu sorunun üstesinden gelebilmek adına bir psikologdan destek alması gerekmektedir.
Günümüzde pek çok psikolog özgüven eksikliği ya da kaybı gibi durumlarda hastalarına bazı psikoterapi yöntemleri uygulayabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemler bu gibi konularda oldukça etkili olurken, pek çok birey eksikliğini yaşadığı özgüvenini bu şekilde yeniden kazanabilmekte ve hayatta daha başarılı ve sağlıklı bir birey haline gelebilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Hayır Diyememek Hastalık mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Öz güven; insanın kendine olan güvenme duygusudur.
Kişinin kendine ve yeteneklerine olan inancı, kişinin kendisiyle barışık olması, öz güven tanımlarına dahil edilebilir.
Öz güven doğuştan kazanılmaz. Diğer beceriler gibi öğrenilebilir ve geliştirilebilir.