Bu içerikte neler var?
Prokrastinasyon yani erteleme hastalığı bireylerin zor ya da istenmeyen olarak tanımladığı iş ve görevleri sürekli olarak ertelemesi, işe ya da göreve başlayamamasıdır.
Erteleme Hastalığı Nedir?
Birey kendi için oluşturduğu görevleri bir amaç doğrultusunda yapar. Fakat bu amaca ulaşmak adına birey atağa geçmelidir. Birey bu sendromda psikoloji olarak kendisine belirlediği görev ve amaçları yerine getirmek istemez. İhtiyaç duyulan atak hiçbir zaman gerçekleşmez ya da gerçekleşecek güne kadar ertelenir. Bu durumda bireylerin gündelik yaşam düzenlerinde bozulma ve yaşam işlevselliklerini kaybettiği görülür.
Erteleme Hastalığı Neden Olur?
Prokrastinasyon rahatsızlığına neden olan birden fazla sebep olabilir. Temel sebep, daha önce deneyim kazanılmış ve bu deneyim sonucunda olumsuz geri bildirimler alınmış olunmasıdır. Birey tekrar eden görevlerde önceki deneyimlerinde başarısız olduysa, o görevi yeniden yerine getirmek istemeyecektir. Kendisine karşı düşük bir özsaygı ve özgüven hissediyorsa da erteleme hastalığı nedenleri arasında olabilmektedir.
Başarısızlık endişesi, başarılı olma ve herkesin ilgi odağı haline gelme korkusu, dikkat çekmek istememe veya anlık zevk için işi erteleme gibi durumlar da söz konusu olabilmektedir. Diğer sebepler arasında; başkalarına bağımlılık ve başkalarından yardım arama, hâkim olamama endişesi, mükemmeliyetçilik, karar verme zorluğu, tembellik, hayal kırıklığına uğratma korkusu, tükenmişlik ve kötü zaman yönetimi bulunmaktadır.
Erteleme Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığa sahip olan bireylerin mutlaka psikolog yardımı alması şarttır. Belli bir zaman zarfından sonra bireyin dış dünyaya kendisini kapattığı görülecektir. Akabinde çeşitli kişilik bozuklukları baş gösterebilir.
Erteleme hastalığı belirtileri çeşitli olabilir. Yaygın belirtiler arasında;
- Kişiler, gerçekleştirmeleri gereken görev, faaliyet veya hedefleri sürekli erteleyerek işlerini ya eksik yaparlar ya da hiçbir şekilde o görevi gerçekleştirmezler.
- Zaman içerisinde bireyler toplumdan dışlanır. Dışlanan bireyde sosyalleşmekten kaçınma, iletişim kurmama, yalnızlık duygusuna kapılma belirtileri görülür.
- Kişinin kendisine olan inancını zedelenebilir ve depresif duygu durum içerisine girebilir.
- Depresyon belirtileri görülebilir.
- Kişinin yaşamsal faaliyetleri (uyku düzeni, beslenme vb.) bozulabilir.
Erteleme hastalığı belirtileri içerisinden en az ikisine sahip olan kişilerin mutlaka bir uzman ile görüşmesi gerekir. Çeşitli tedavi ve terapi yöntemleri ile bu rahatsızlığın üstesinden gelinebilmektedir.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.