Bu içerikte neler var?
Dünya Sağlık Örgütü insanlarda orta yaş dönemi olarak 45 – 59 yaş aralığını belirlemiştir. Bu yaş aralığında olan bireyler orta yaş grubunda değerlendirilebilmektedir. Fakat genel olarak bakıldığında orta yaş çoğu zaman kültürlere ya da sosyo – ekonomik duruma bağlı olarak değişebilmektedir. Modern hayatta yaşam süresi arttığından yaşam dönemleri ve bu dönemlerin görev ve sorumluluklarını yerine getirme yaşları da farklılaşabilmektedir. Genellikle 20’li yaşlarda yuva kuran insanlar 40 yaşına geldiklerinde psikoloji olarak bu sorumlulukları yerine getirebilecek durumda olurken, 30’lu yaşlarda yuva kurup çocuk sahibi olan kişilerde bu süre biraz daha geç gerçekleşebilmektedir.
Orta yaşlarda bireylerde fiziksel açıdan pek çok farklılıklar meydana gelebilmektedir. Örneğin; yüzünde kırışıklıklar meydana gelebilmekte ya da saçları beyazlayabilmektedir. Bu gibi değişimler çoğu zaman normal olarak atlatılabilirken, bazı bireyler orta yaş krizine dönüşebilmektedir. Orta yaş sendromu olarak da ifade edilebilen bu durum bireyin yaşamında ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Orta Yaş Krizini Atlatmak Mümkün mü?
Orta yaş psikolojisi pek çok farklı şekilde kendisini gösterebilmektedir. Bu dönemde bireyin gençleşmeye yönelik uğraşlar vermesi, saçlarını boyatması, botoks yaptırması, kırışıklıklarını kapatmaya çalışması, genç yaş grubundan insanlarla takılması, estetik operasyonlara başvurması, yaşam şeklini değiştirmesi, spor ve egzersizler yapması gibi durumlar orta yaş krizi belirtileri olarak örneklendirilebilmektedir.
Krizi atlatmak mümkün olurken, bu durum bazen kolay, bazense bir hayli zorlayıcı olabilmektedir. Bu gibi psikolojik problemlerin üstesinden gelebilmek için öncelikle orta yaş krizi nedenleri hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir.
Orta Yaş Krizi Nasıl Atlatılır?
Orta yaş krizinin atlatılabilmesi için bireyin mutlaka bir psikolog ya da terapistten destek alması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda uzmanlar danışanlarına çeşitli tedavi yöntemleri uygulayabilirken, en sık tercih edilen yöntemlerden biri de psikoterapi olarak bilinmektedir.
Psikolog ve terapistler tarafından uygulanan terapi seanslar birçok konuda olduğu üzere orta yaş krizinde de oldukça etkili olabilmektedir. Bu seanslar sayesinde bireyler Orta Yaş bunalımı ile başa çıkma yöntemlerini öğrenebilmekte, daha sağlıklı ve krizin yaşanmadığı bir hayat sürdürebilmeleri sağlanabilmektedir. Üstelik bu seanslar yalnızca hastalık ile alakalı değil, günlük yaşam için de oldukça faydalı olabilmektedir. Dolayısıyla her bireyin bu gibi durumlarda mutlaka bir uzmana danışması gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan Hayır Diyememek Hastalık mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.