Bu içerikte neler var?
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu bireyin düşünmeyi engelleyemediği, zihninden uzaklaştıramadığı düşünceler bütünüdür. Kişi sürekli olarak bir takıntı halindedir ve isteği dışında düşünceler içerisine girerek kendisini sıkıntıya, kedere, mutsuzluğa yönlendirmektedir. Bu bireylerde anksiyete, depresyon, yoğun sıkıntı, huzursuzluk meydana gelmektedir.
Kısaca OKB bozukluğu takıntı hastalığı olarak da bilindiği için evlenmek isteyen kişilerin mutlaka dikkat etmesi gereken hassas bir konudur. Evleneceğiniz kişinin OKB rahatsızlığının bulunması hem evliliğinizi hem de cinsel hayatınızı etkileyebilir. Bu durumlara karşı hazırlıklı ve bilgili olmak gerekir.
Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu Evliliği Nasıl Etkiler?
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu yaşayan bireylerin evliliklerinin sağlıklı olabilmesi için çiftler arasındaki empati yeteneğinin yüksek olması gerekir. Büyük bir sabır ve anlayış gerektirir. OKB bozukluğu olan kişilerin zihninde çeşitli düşünceler meydana gelir ve bunları engelleyemezler. Bu takıntılar zaman içerisinde büyüyebilir. Toplum içerisinde bu kişilere “kuruntu sahibi” dense de bu bir çeşit rahatsızlıktır ve ancak tedavi edilerek düzeltilebilir.
Evlilik birliği sağlandıktan sonra OKB bozukluğu olan kişilerde cinsel hayatı zora sokan düşünceler meydana gelebilir. Bu durum tamamen mutsuz bir ilişki oluşmasına sebep olabilir. Çeşitli ve engellenemeyen düşünceler sebebiyle birey ya çok isteksiz ya da sürekli olarak tekrarlayıcı cinsel fanteziler içerisinde olabilir. Bu durumda takıntıları bastırmak yerine çiftler arasındaki uyumu sağlamak ön plana çıkar.
Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu Cinselliği Nasıl Etkiler?
OKB bozukluğunun temelinde kirlenme, hastalık, afet korkusu ve düzenli olma takıntısı görülmektedir. Cinsel birliktelik yaşanırken birey kendisini istemsiz olarak kirlenmiş ve pis olarak hissedebilir. Bu hissi yaşamamak adına cinsel birliktelikte bulunmaktan kaçınabilir. Bu problemi yaşayan bireylerin mutlaka uzman bir psikolog aracılığıyla tedavi edilmesi gerekir. Çünkü zaman içerisinde cinsel takıntılar değişkenlik gösterebilir.
Obsesif takıntı haline gelebilecek olan cinsel yaşam, seks bağımlılığı, travmatik cinsel düşünceler, stres bozukluğu, cinsel fiziki bozukluklar, mani hastalığı, parafili gibi hastalıkların da ortaya çıkmasına neden olabilir ve bu hastalıklar sürekli olarak tekrar edebilir.
OKB bozukluğu olan kişiler aynı zamanda toplumda yer edinmiş olan cinsel hastalıklara karşı da hassasiyet duymaktadır. Psikoloji söz konusu olduğunda kendilerini istemsiz olarak bu hastalıklara yakalanabileceklerini düşündürürler. AIDS, HIV, HPV gibi hastalıklar başta olmak üzere tüm cinsel hastalıklara karşı korunma ihtiyacı duyarlar.
Bir önceki yazımız olan Anksiyete Nedir? Anksiyete Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.