Bağlantıları atla
Duzen takintisi misiniz

Düzen Takıntılı Mısınız?

Düzen takıntılığı, günümüzde de pek çok kadın ve erkekte görülebilen takıntı sorunlarından biridir. obsesif kompülsif bozukluk türü olarak bilinen düzen takıntılığı, her en kadar belli bir seviyeye kadar faydalı bir olsa da, takıntı seviyesinde olması hayatı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu gibi bir OKB ile karşı karşıya olan hastaların tedavi olması gerekmektedir.

Düzen Takıntılığı ve Belirtileri

Düzen Takıntılığı ve Belirtileri
Düzen Takıntılığı ve Belirtileri

Psikoloji ile alakalı olan düzen takıntılığı, yaygın olarak görülen bir obsesif kompülsif bozukluk türüdür. Takıntılı hastalığı olarak da ifade edilebilen düzen takıntılığı, bireyi tekrarlanan düşünce ve davranışlara maruz bırakmakta ve bireyler kontrol edemedikleri stres ve tekrar eden opsiyonlarla rahatsız olmaktadır.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Takıntı hastalığı belirtilerinden bahsetmek gerekirse;

  • Yaşadığı çevrenin düzen içerisinde olmasını arzulaması ve devamlı bunun için çalışması,
  • Simetri ve kusursuzluğa ihtiyaç duyması,
  • Günde birkaç kez evi ya da ofisi toparlaması,
  • Sık sık temizlik yapması,
  • Yaşadığı yerin dağılacağından ya da kirleneceğinden korkması,
  • Aşırı kuşkucu olması ve devamlı olarak düzene ihtiyaç duyması,
  • Sık sık bir şeyleri düzeltmeye çalışması,
  • Devamlı akıldan çıkmayan, uyku bölen şeylere takılıp kalması gibi durumlar takıntı hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır.

Düzen Takıntılığından Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Düzen takıntılığı gibi bir OKB durumundan kurtulabilmek elbette ki mümkündür. Günlük hayatı büyük ölçüde etkileyen, meslek, aile ve sosyal yaşamda işlev sorunlarına neden olan bu hastalığın kronik bir hale gelmesini engellemek için mutlaka bir uzman psikolog ya da psikiyatristten destek alınması gerekmektedir.

Psikologdan Destek Alabilirsiniz!

Psikologdan Destek Alabilirsiniz!
Psikologdan Destek Alabilirsiniz!

Obsesif kompülsif bozukluk türlerinden kurtulabilmek için bireyin mutlaka bir psikolog ya da psikiyatriste başvurması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda uzmanlar çeşitli tedavi yöntemleri uygulayabilirken, bunlardan biri de ilaç tedavisi olarak bilinmektedir.

İlaç tedavisi bireyin psikoloji ve beyin kimyasını düzene sokmak adına yardımcı olmaktadır. İlaç tedavisinde fayda görebilmek için en az 2 hafta kadar beklenmesi gerekmektedir. İlacın etkili olup olmadığı kararına ise 10 hafta sonunda varılmalıdır.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Takıntı hastalığının tedavisi için uygulanan bir diğer yöntem ise terapi olarak bilinmektedir. Özellikle de bilişsel davranışçı terapi yöntemi bu gibi hastalıklarda ciddi bir fayda sağlarken, hastanın kısa sürede yol kat etmesini ve sonuca varmasını sağlayabilmektedir. Üstelik kaygıyı engellemekte ve bu sayede tekrar eden davranışların önüne geçmektedir.


Bir önceki yazımız olan Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Tehlikeli mi? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.