Disleksi nedir? Genellikle okul dönemindeki çocuklarda görülen bir tür öğrenim bozukluğu ya da güçlüğü olarak bilinmektedir. Bireyin ya da çocuğun asılda öğrenme kapasitesi olmasına rağmen güçlük oluşturan bir durum olarak karşımıza çıkan disleksi hastalığı, çeşitli tedavi yöntemleri ve özel eğitimlerle üstesinden gelinebilen bir problemdir. Bu nedenle disleksi olduğundan şüphelenilen bir bireyin mutlaka uzmana götürülmesi gerekmektedir.
Disleksi Nedir?
Günümüzde adını ilk defa duyan ya da bu durumla ilk kez karşılaşan birçok insan “disleksi nedir?” diye merak etmekte ve sorusuna yanıt aramaktadır. Özel öğrenme güçlüğü olarak da ifade edilen disleksi, bireyin öğrenme kapasitesi ve zekası olmasına rağmen bu konuda güçlük çekmesidir. Çocuklarda, ergenlerde ve hatta yetişkinlerde görülen bu durum bazen psikoloji kaynaklı olabilirken, genellikle kişiye göre farklı nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.
Hemen randevunuzu alın, ilk görüşmenizi ayarlayın!
Özellikle de okul öncesi dönemde belirtileri görülen ve ilkokul döneminde ortaya çıkan çocuklarda disleksi, çocuğun eğitim hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Aynı şekilde ergenlerde ya da yetişkinlerde de bu durum çeşitli olumsuzluklara yol açtığından mutlaka disleksi tedavisi görülmesi gerekmektedir.
Nasıl Anlaşılır?
Disleksi belirtileri, bu durumun anlaşılmasındaki en önemli faktördür. Pek çok farklı türden semptomları bulunan disleksi için, konuşmayı geç öğrenme, kelimeleri telaffuz etmede, verilen görevleri yerine getirmede ve kavramlarla ilişkileri anlamada güçlük çekme, okumayı geç öğrenme, kelimelerdeki heceleri saymada, sesleri duymada ya da uzun kelimeleri okumada güçlük çekme, harf ve rakamları ters yazma ya da yerini değiştirme gibi durumlar birer örnek olarak gösterilebilmektedir.
Ergenlerde ya da yetişkinlerde disleksi de hemen hemen aynı belirtilerle anlaşılırken, bu belirtiler çoğu zaman kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Üstelik disleksi nedenleri de yine aynı şekilde değişebilirken, genellikle beyin hasarı, yapısal farklılıklar, genetik etkenler, algısal problemler birer neden olarak gösterilebilmektedir.
Yetişkinlerde, çocuklarda ergenlerde disleksi mutlaka bir psikolog ya da bu alanda uzman olan kişiler tarafından tedavi edilmelidir. Bu gibi durumlarda genellikle uzmanlar tarafından özel disleksi eğitimi verilirken, bu eğitimler sayesinde problemin üstesinden gelebilmek mümkündür.
Öte yandan psikolog ve terapistler de bu alanda disleksi olan bireyler için hizmet veren uzmanlardır. Bu problem karşısında uygulanan terapi yöntemleri de bireylerin disleksi ile nasıl mücadele edebileceği konusunda oldukça faydalı olmakta ve hastalara uzun vadede çözüm sunmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Çocuğunuzun Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.