Depresyon bilim adamları tarafından açıklandığı şekliyle ciddi bir hastalıktır. Halk arasında sadece kendini iyi hissetmemek ve stresli olmak şeklinde tanımlanan bu durum basite alınacak bir sorun değildir. Günümüzde sıklıkla görülen rahatsızlıklardan olan bu rahatsızlığın tekrarladığı ve kronikleşebildiği de bilinmektedir.
Depresyon günlük yaşantımızda çok sık duyduğumuz ve aslında zaman zaman yanlış tanımladığımız bir psikolojik rahatsızlıktır. Kişiler genellikle duygu durumlarında yaşadıkları git git dönemlerinde bu depresif olup, çok daha detaylı durumları kapsamaktadır. Ayrıca sanılandan çok daha tehlike sonuçlara yol açabilecek bir psikolojik rahatsızlık olarak bilinmektedir. Kişilerin davranışlarını ve hissettiklerini oldukça olumsuz şekilde etkileyen depresyon, kişilerin yaşamları üzerinde oldukça etkili bir rahatsızlıktır. Dolayısı ile dikkate alınması çok önemlidir.
Depresyon nedir? diye merak edenler için belirtmek gerekirse; gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanan bu rahatsızlık;
Hemen randevunuzu alın, ilk görüşmenizi ayarlayın!
Ortaya çıkış süreci genellikle gençlik ve ergenlik döneminde başlar. O yaşlarda fark edilerek tedavi edilmemesi halinde sürekli tekrarlar ve kronikleşir. Ergenlik çağlarında bu hastalığa yakalanan gençlerin şiddete meyilli olması, intihara yeltenmeleri sıkça görülür. Ergenlik döneminin de yetişkinlerin en can sıkıcı ruhsal sorunları arasında yer alır. Gerekli şekilde tedavi olmayan bu hastalar bir sonraki dönemde alkol ve uyuşturucu bağımlısı olma gibi daha sıkıntılı durumların içinde bulunabilirler. Kişinin yaşam kalitesini, özel hayatını, iş hayatını ve sosyal statüsünü de olumsuz etkiler. Bireylerin duygu durumunu, düşüncelerini ve beden sağlığını etkileyen komplike bir rahatsızlıktır. Bireyler kendi başlarına kurtulamazlar. Tedavisi edilmezse yıllarca sürebilecek bir hastalıktır.
Çeşitli fiziksel belirtilere de yol açmasının yanı sıra, bu durum kişilerde hiçbir şeyden zevk alamama ve devamlı sıkıntılı hissetme durumu olarak tanımlanabilmektedir. Tedavisi mümkün olan bu durum kısa bir zaman dilimi de çok uzun bir zaman dilimi boyunca da sürebilmektedir. Hastalığın süreci, kişinin durumuna ve yaşadıklarına göre değişiklik gösterebilmektedir.
Depresyonun Belirtileri Nelerdir?
Kişilerin zaman zaman mutsuz ve sıkıntılı hissetmeleri oldukça normaldir. Ancak depresyon durumunda bahsi geçen bu mutsuzluk hissi çok daha farklı boyutlaradır. Bunun yanında farklı hisler de mevcuttur.
Belirtileri aşağıdaki gibidir;
Depresyonun gelişmesine dair net bir sebepten bahsedilememektedir. Psikolojik, biyolojik veya sosyal bir çok etken depresyonu tetikleyici olabilmektedir. Bunun yanında bu durumun oluşumuna neden olan risk faktörleri mevcuttur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
Depresyonun varlığının fark edilmesi oldukça önemlidir. Bazı bireyler bunun devam eden bir durum olduğunu anlayamamaktadır. Dolayısı ile depresyon durumu ilerleyerek tedavisi zorlaşmaktadır. Bu durum ile başa çıkmada aile desteği oldukça önemlidir. Bahsi geçen belirtilerin birkaç haftadır devam ediyor olması ve kişinin bu durumu kendi başına aşamaması halinde, alanında uzman birinden psikolojik destek almakta fayda vardır.
Depresyon, iyi tanımlanmış ve kolay ayırt edilebilen bir psikolojik rahatsızlıktır. Hastanın dinlenmesi ve geçmiş öyküsü sayesinde net bir tanı konulabilmektedir. Bunun yanında, hekimler tarafından kullanılan özel bir test yöntemi de mevcuttur. Depresyon tedavisinde ilaç tedavisi kullanılabileceği gibi psikoterapi seansları ile de tedavi sağlanabilmektedir. Ayrıca tedavi edildiğinde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.
Tedavi yöntemleri denince akla ilk gelen yöntem psikoterapiler ve antidepresan kullanımıdır. Bu iki yöntemin aynı anda tercih edilmesi halinde hastalığın tedavisindeki oranı yükselir. Tedavilerinde konuşma terapilerinin de etkili olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Davranış terapisi uygulamaları da tedavisinde kullanılır ve hastalara davranış biçimlerini, yaşam tarzlarını değiştirmeleri gibi pek çok konuda telkinlerde bulunularak hastalık tedavi edilmeye çalışılır. Ancak günümüzde en çok tercih edilen tedavi yöntemi psikoterapilerdir. Orta şiddetteki ve şiddetli olan vakalarda uzmanlar ilaç tedavisine başvururlar. Antidepresan türüne olan bu ilaçlarla tedavi edilmesi sağlanmaya çalışılır.
Bir önceki yazımız olan Erkeklerde Sertleşme Güçlüğü Erektil Disfonksiyon Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.