Bu içerikte neler var?
Corona Virüsünün Psikolojik Etkileri! 2019 yılının Aralık ayında ilk kez Çin’in Wuhan şehrinde görülen Corona Virüsü giderek salgın, hatta pandemi (küresel salgın) haline geldi. Virüs Türkiye’de ilk kez bu yılın mart ayında görüldü. Günden güne yaşamımızı daha çok etkilemeye başlayan özel, sosyal ve iş yaşamımızda birçok değişikliğe yol açtı. Neredeyse herkesin evlerde olduğu bu dönemde ayrı evlerde olan aile bireyleriyle görüşmemek, arkadaşlardan ve sosyal aktivitelerden uzak kalmak, kimilerimiz için işi ofisten eve taşımak gibi zorunluklar doğdu. Kişisel ve çevresel sağlık açısından alınması gereken önlemler kapsamında olan tüm bu değişiklikler bir yandan psikolojimizi de etkiledi.
Corona Virüsünün Yaşamımıza Etkileri Artıyor
Korona Virüsü salgını Türkiye’de görülmeye başlandığından itibaren uymamızın zorunlu olduğu bir sosyal izolasyona tabiyiz. Yaşamı tehdit eden kocaman bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzun hepimiz farkındayız ve bu kurallara toplumun büyük bir bölümü elinden geldiğince uymaya çalışıyor. Toplum olarak korkumuz virüse yakalanmak veya sevdiklerimizin yakalanmasıydı. Ancak zaman ilerledikçe ve yaşamımızdaki değişikliklerin etkileri hissedilmeye başlandıkça buna bir de psikolojik etkiler eklendi. Kimilerimiz salgının ciddiyetini ilk başlarda algılayamamış olsak da; zaman geçtikçe herkes farkına vardı. Salgından dolayı korku, endişe, panik, belirsizlik, umutsuzluk, karamsarlık gibi pek çok duyguyla çevrelenirken sürekli evde olmanın getirdiği zorluklar da cabası oldu.
Korona Virüsünün Psikolojik Etkileri ile Başa Çıkma
Kişisel psikoloji ve fiziksel sağlığımız yaşamımız boyunca birbiriyle orantılı seyreder. Korona virüsünün psikolojik etkilerinin bedenimizi etkilememesi için elbette yapmamız gerekenler var. Kişilerin yaşamlarında bazı zorunlu değişiklikler yapması gereken dönemlerde genel alışkanlıklarını korumaya çalışmaları doğru bir davranış olacaktır. Eğer şartlardan dolayı bu sağlanamıyorsa yepyeni alışkanlıklar ve yeni bir düzen kurmak için fazla zaman kaybetmemek gerekir.
Bu yeni düzende nelerle mutlu olunacağının tespiti, belki de bu zamana kadar ertelediklerinize zaman ayırmak, bol bol dinlenebiliyor olmayı pozitif algılamak gibi kişisel telkinlerin büyük yararı olacaktır. Ancak yine de kalıcı hasarlar olmaması adına bir psikolog ile görüşerek destek almak izlenecek en doğru yol olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Şirketinizin Psikoloğa İhtiyacı Var mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.