Bu içerikte neler var?
İnsanların yaşamında özgüvenin önemi oldukça büyük olurken, bu durum çocuklar için de geçerlidir. Çocuklarda özgüven geliştirme konusunda uygulanabilecek pek çok adım bulunurken, ebeveynlerin ve öğretmenlerin davranışları, okul ve çevre, ebeveynlerin ayrı olması, şiddet, ceza gibi uygulamalar, fiziksel hastalılar ve genetik faktörler çocuklarda özgüven eksikliği konusunda oldukça etkili faktörlerdir.
Çocuklarda Özgüven Oluşumunu Etkileyen 8 Unsur!
-
Anne ve Babanın Davranışları
Çocuklarda özgüven sorunu üzerinde etkili olan pek çok durumdan biri de anne ve babanın davranışlarıdır. Çocuğun ilk edindiği sosyal çevre aile olurken, bu çevre içerisinde çocuğa karşı sergilenen tutum ve davranışlar gelişim sürecini etkileyebilmektedir. Çocukların tümüyle hayatına yön verecek olan özgüven, bu dönemde ebeveynlerin davranışları ile yakından ilişkilidir.
-
Öğretmenin Davranışları
Çocukların aileden sonra dahil olduğu bir diğer sosyal çevre ise okuldur. Okulda öğretmenin tutum ve davranışları da çocukların özgüven gelişiminde oldukça önemli olurken, öğretmenin olumsuz davranışları hem çocukta özgüven eksikliğine hem de psikolojisinin olumsuz olarak etkilenmesine neden olabilmektedir.
-
Okul ve Çevre
Çocuklarda özgüven eksikliği ya da özgüven gelişimi üzerinde en az ebeveyn ve öğretmen kadar etkili olan bir diğer unsur ise okul ve çevredir. Çocuklar arkadaş ortamında ve yakın çevresinde görmüş olduğu saygı, sevgi ve takdir edilme ile sağlam bir özgüvene sahip olabilmektedir. Bunun aksi davranışlar ise çocuğu olumsuz olarak etkilemektedir.
-
Anne Babanın Boşanması
Anne ve babanın ayrılığı, çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkileyen önemli faktörlerden biridir. Çocuklar bu gibi durumlarda genellikle içine kapanmakta, boşanmalarının nedeni olarak kendisini suçlamakta ve tüm özsaygısını kaybedebilmektedir. Öte yandan baba ya da annenin yoksunluğunu da yaşayan çocuklar tümüyle özgüvenini kaybetmekte ve profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyulabilmektedir.
-
Şiddet Uygulamak ya da Cezalandırmak
Şiddet ya da ceza gibi yöntemler çocuğun özgüven eksikliğine neden olan bir diğer faktör olarak gösterilebilmektedir. Korkutma ve sindirme gibi etkileri olan bu yöntemler, çocuğun içine kapanmasına, kendisine olan güveninin zedelenmesine neden olabilmektedir.
-
Genetik Unsurlar
Yapılan bazı araştırmalara göre insanların yüzde 30 ya da 40’ı genetik etkilere göre şekillenmektedir. Dolayısıyla bazı çocuklar içine kapanık, bazı çocuklar ise dışa dönük olarak yetişebilmektedir. Bu gibi durumlarda içine kapanık çocuğun dışa dönük olması ya da bunun tam tersi için verilen uğraşlar sonuçsuz kalabilmektedir.
-
Fiziksel Rahatsızlıklar
Fiziksel rahatsızlıklar da çocukların psikolojisinin olumsuz olarak etkileyen ve hatta özgüven eksikliğine neden olan sorunlardan biridir. Bu gibi durumlarda çocukların daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi açısından ayrıca bir psikologdan destek alması da önerilmektedir.
-
Diğer Unsurlar
Stres, psikolojik problemler, çocuğu devamlı olarak rahatsız eden durumlar, başka bir yere, şehre ya da ülkeye taşınmış olmak, okul değişikliği başarısızlık, duygusal ve sosyal gelişimini tamamlayamamış olması gibi durumlar da yine çocukların özgüvenini etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Ebeveynlerin bu gibi durumlar karşısında mutlaka profesyonele başvurması ve çocukların terapi görmesi gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.