Bağlantıları atla
Cocuklarin ozguven eksikliginde anne ve babalar neler yapabilirler

Çocuklarda Özgüven Eksikliğinde Anne ve Babalar Neler Yapabilirler?

Çocuklarda özgüven, sağlıklı, saygılı ve sevgi dolu bir birey olarak yetişmesi açısından hayat önem taşımaktadır. Kişinin yaşamı boyunca başarılı, mutlu ve saygı gören bir birey haline gelebilmesi için gerekli olan en temek etken özgüvendir. Bireyin kendisine güvenmesi anlamına gelen özgüven, aynı zamanda kişinin pozitif hissetmesi ve etrafındakilerle barışık olması şeklinde de ifade edilebilmektedir. Çocuklarda özgüven eksikliği bu gibi pozitif durumlardan mahrum olarak yetişmesine neden olabilmektedir. Dolayısıyla doğum ile başlayan özgüven duygusunun geliştirilebilmesinde ailenin önemi de oldukça büyüktür.

Çocuklarda Özgüven Eksikliğinde Anne ve Babaların Yaptığı Hatalar

Çocuklarda Özgüven Eksikliğinde Anne ve Babaların Yaptığı Hatalar
Çocuklarda Özgüven Eksikliğinde Anne ve Babaların Yaptığı Hatalar

Çocuklarda özgüven sorunu genellikle ilk sosyal ortamı olan ailede başlamaktadır. Anne ve babanın çocuğuna karşı tutumu bu dönemde oldukça etkili olurken, çocuğun özgüveni yerinde olması ya da eksik olması tamamen bu tutumla ilişkilidir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Bu dönemde çocuğun en çok ihtiyaç duyduğu şey, anne ve babasının ilgisi, sevgisi ve şefkatidir. Ancak anne babaların en çok yaptığı hatalardan biri de bu duyguları çocuğuna hissettirememesi, ilgi ve sevgiden mahrum etmesi olarak bilinir. Bunun yanı sıra çocuğa karşı uygulanan fiziksel ya da duygusal şiddet, ceza gibi uygulamalar da en büyük hatalardan biridir. Çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkileyen bu tutum ve davranışlar aynı zamanda özgüven eksikliğine neden olabilmektedir.

Çocukların Özgüven Eksikliğinde Anne ve Babalar Neler Yapabilirler?

Anne ve Babalar Neler Yapabilirler?
Anne ve Babalar Neler Yapabilirler?

Çocuklarda özgüven eksikliği ortaya çıktığında yine anne babalara büyük görevler düşmektedir. Evde tüm bireylerin birbirine karşı güven hissettiği bir ortamın oluşturulması, çocuklarda özgüven geliştirme açısından atılabilecek en doğru adımlardan biridir. Güven duyulan bir ortamda çocuklar duygu ve isteklerini rahatlıkla ebeveynlerine açabilirken, bu durum özgüvenin gelişmesini sağlayabilmektedir.

Bunun yanı sıra ebeveynler çocuklarının kapasitesini göz önünde bulundurarak yapabileceği şeyleri istemesi de gerekebilir. Bu sayede çocuk başarılı olduğu işlerle kendisine güvenebilmekte ve özgüven duygusu gelişebilmektedir.

Ebeveynler bu gibi psikolojik durumlarla başa çıkamadıklarında bir psikolog ya da psikiyatristten de destek alabilmektedir. Genellikle uzmanlar kendisine bu gibi şikayetlerle getirilen çocukları terapiye dahil ederek sorunun kaynağını tespit etmekte ve hem çocuğa hem de ebeveynine özgüven eksikliği ile nasıl başa çıkılabileceğini öğretebilmektedir.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Özgüven Sahibi Olmak Çocuğa Ne Kazandırır?

Çocuğun özgüven sahibi olması ona pek çok farklı kazanım sağlayacaktır. En önemli kazanımıysa çocuğun artık kendini olduğu gibi kabul etmesi ve semesi olacaktır. Özgüveni yerinde olan çocuklar sosyal ortamlarda kendisini daha iyi ifade edebilir. Aynı zamanda ailesiyle olan iletişimi güçlü ve etkilidir.

Yüksek özgüven ile kibrin birbiriyle karıştırılmaması gerekir. Yüksek özgüven çocuk açısından pek çok fayda sağlarken, kibir aksine zarar verir.

Özgüveni yüksek olan çocuklar genellikle pozitif bir düşünce yapısına sahiptir. Karşısına çıkan sorunların kendisini yıldıramayacağını bilirler. Kendilerini daha iyi tanıdıkları, olumlu ve olumsuz niteliklerini bildiklerinden realist hedefler belirleyebilirler. Kendisine karşı güven duyan çocuklara arkadaşları, ailesi ve hatta öğretmenleri de güvenir. Üstelik bu özelliğe sahip çocukların liderlik vasfı da bulunur. Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda çocuğun özgüven sahibi olmasına yardımcı olmak çocuğa başarı getirecektir.


Bir önceki yazımız olan Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

İletişim bilgilerinizi bırakın, psikolog randevusu oluşturmak için sizi arayalım

Yorum bırakın

This website uses cookies to improve your web experience.
Konuşmayı Başlat
Randevunu WhatsApp'tan Oluştur
Merhaba,
Merak ettiklerinizi sormak ve online terapi randevusu oluşturmak için WhatsApp'tan konuşma başlatın.