Bu içerikte neler var?
Çocuklar, yaz ayının gelmesi ya da resmi-dini bayramlar içerisinde uzun bir tatil dönemi yaşayabilir. Bazı aileler bu tatili verimli bir hale getirmek için çeşitli aktivite ve etkinliklerde bulunmak ister. Fakat tatil yapma fikri, her ebeveynin sıcak baktığı bir konu değildir. Özellikle yaramaz ve afacan bir çocuğa sahip olan ebeveynler için bu tatil bir kabusa dönüşebilir. Ayrıca verimli bir tatil yapmak isteyen ebeveynler de olabilir. Peki bu durumda ne yapmak gerekir? Çocuk için tatil ne anlama gelir?
Çocuklarla Tatil Nasıl Geçirilmeli?
Çocuklarda tatil yaparken dikkat edilmesi gereken pek çok konu bulunur. Bunların başında ise akademik ve sosyal gelişimini destekleyecek aktiviteler gelir.
Yaz dönemi, okul döneminde pek fazla zaman bulunamadığından aileyle vakit geçirme konusunda bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Bu dönemde çocuklara yeni yerler keşfetme, yeni bir dil öğrenme, çeşitli kültürler tanıma, kamp yapma ve hatta akraba ziyaretleriyle aile bağlarını güçlendirme gibi aktivitelerle pek çok şey öğrenmelerine imkân sağlanabilir. Bu süreçte yapılan her bir etkinlik, gelişimine, büyümesine ve farkındalık kazanmasına katkı sağlayacaktır.
Yaz tatili için plan yaparken çocuğun bilişsel, sosyal, psikolojik ve fiziksel gelişimine destek olacak aktiviteler tercih edilmeli, bu aktiviteler düzenli ve dengeli bir şekilde yapılmalıdır. Böylelikle verimli ve eğlenceli bir tatil geçirmek mümkün hale gelir. Çocuğun tüm gününü ders çalışarak, kitap okuyarak ya da bilgisayar başında geçirmesi yerine günün planlamasını yaparak hem eğlenceli aktivitelerde hem kültürel geziler hem de oyun oynama gibi imkanlar sunabilirsiniz.
Peki bunların dışında neler yapılmalı?
Çocuklara Tatil Yapma Kültürü Verilmeli
Çocuklar ve tatil konusunda ebeveynlerin bilinçlendirilmesi gerekir. Öncelikle tatilin ne demek olduğu, tatil yaparken neler yapılabileceği çocuğa net bir dille kısa cümleler halinde anlatılmalıdır. Tatilin eğlenmek ve dinlenmek için yapıldığı, bu süre boyunca çeşitli eğlencelere katılım sağlanabileceği çocuğa yansıtılmalıdır.
Bu süre içerisinde çocuğun yoğun bir okul döneminden çıkmışsa, kurs ve çeşitli eğitim merkezlerinden de uzak durmasını sağlamak gerekir. Çünkü tatil demek, dinlenmek demektir ve çocukların da tıpkı ebeveynler gibi dinlenmeye ihtiyacı vardır.
Çocuğun Oyun ve Eğlence Kültürü Geliştirilmeli
Ebeveynler tatil süresi boyunca hem dinlenip hem de çocuklarıyla ilgili çeşitli aktivitelerde bulunabilir. Bu süreç içerisinde çocuklarının psikoloji bakımından rahatlamasını sağlayacak aktivitelerde yer almasını sağlayabilirler. Ailecek yapılacak bir piknik, tarihi müze gezisi ya da parklarda oyun oynamak gibi aktiviteler çocukların rahatlamasını sağlayacaktır.
Bu süre içerisinde çocuğun oyun ve eğlence kültürünü geliştirmek ebeveynlerin görevidir. Çocuğunuzun yeteneklerini keşfetmek ve geliştirmek amacıyla yeni oyun modelleri öğretilmeye çalışılabilir. Tatil konusunda bu tutumu sergilemek, çocuğun gelişimine büyük ve önemli bir katkı sunacaktır.
Aile Birliği Sağlanmalıdır
5 yaşından daha büyük olan bir çocuğunuzla tatil planı yapmak istiyorsanız, çocuğunuza da fikrini sormalısınız. Acaba çocuğunuz tatilde ne yapmak istiyor? Bir aile olarak yapacağınız tatil planında yalnızca anne ve babanın istekleri yerine getirilmemelidir. Çocuğun da istekleri yapılmalıdır. Örneğin çocuğunuz bu tatili sizinle oyun oynayarak, denize girerek, resim çizerek geçirmek istiyor olabilir. Günün belirli saatlerinde çocuğunuzla bu aktiviteleri gerçekleştirmeniz, ona inanılmaz güzel bir tatil geçirmiş hissini vermenizi sağlar. Bu durum aile birliğini de yeniler, güçlendirir ve tazeler. Pek çok psikolog tatile çıkılmadan önce mutlaka çocuğunuza da fikir sorulmasını bu nedenle önermektedir.
Bir önceki yazımız olan İlişkiye Girememe - Vajinismus Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.