Boşanmak, her ne kadar pek tasvip edilen bir durum olmasa da en az evlilik kadar doğal ve insani bir durumdur. Günümüzde anlaşamayan ya da çeşitli nedenlerle evliliğini sonlandıran pek çok çift bulunurken, aynı zamanda boşanma çiftleri daha farklı ve zorlu bir sürece sürükleyebilmektedir. Özellikle de çocuk varken boşanmak en zoru olarak kabul edilmektedir.
Boşanma kararı iki farklı insanın hayatını yönlendirmek adına vermiş olduğu ciddi bir karar olurken, bu durum çocuk olduğunda daha güç bir hale gelebilmekte ve hatta tekrar düşünülmesi gerekebilmektedir. Elbette ki anne babası ayrılan çocuklar psikolojik açıdan olumsuz yönde etkilenirken, birbiri ile geçinemeyen ebeveynlerin arasında da etkilenebileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.
Anne ve babasına aşırı derecede bağlı olan çocuklarda boşanma süreci biraz daha güç olabilmektedir. Çocuklar genellikle bu süreçte kendilerini suçlayabilmekte depresif bir hale bürünebilmekte özgüvenini kaybedip içine kapanabilmektedir. Anne babası ayrılan çocuklar genellikle bu gibi tepkiler gösterirken, ebeveynlerin boşanma sonrası çocuğun psikolojisi konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir.
Hemen randevunuzu alın, ilk görüşmenizi ayarlayın!
Çocuk varken boşanmak her ailede sıkıntılı bir durumdur. Bu kararı veren ebeveynlerin boşanma sonrası çocuğun psikolojisi açısından mutlaka ihtiyatlı davranması ve hatta gerektiğinde bir psikolog ya da psikiyatristten destek alması gerekmektedir.
Bu süreçte öncelikle ebeveynlerin boşanma kararını en doğru zamanda ve en doğru şekilde çocuğa açıklamaları gerekmektedir. Bu açıklamayı birlikte yapması gereken anne ve babaların aslında çocuğun hayatında çok fazla değişiklik olmayacağını kötü yönleri olduğu kadar iyi yönleri olduğunu da anlatmak önemlidir. Üstelik ebeveynlerin bu sürece olabildiğince sakin ve saygılı olarak atlatmaları da hayati bir önem taşımaktadır.
Günümüzde pek çok insan ve çift evliliğini kurtarabilmek ya da sağlıklı bir boşanma süreci geçirebilmek adına psikolog ya da terapistlerden destek alabilmektedir. Psikolog ve terapistler bu süreçte eşlerin psikolojik açıdan işini kolaylaştırırken, aynı zamanda çocuk konusunda da neler yapılabileceği, onun için en iyisinin ne olabileceği konusunda yönlendirmelerde bulunabilmektedir. Bu süreçte ailelerin bir terapi görmesi ve profesyonel destek alması atılabilecek en doğru adım olarak kabul edilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Kaygı Bozukluğundan Nasıl Kurtulurum? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.